Šárka Zajíčková 40 min. 40 min.

Kupovaný bezlepkový chléb bývá často předražený a chuťově ani není moc dobrý. Proto jsem se rozhodla, že si zkusím chleba bez lepku upéct sama doma. Nakonec z toho vyšla výborná chlebová placka. Těsto doporučuju přikrýt utěrkou a dát někam, kde je teplo, nejlépe položit na topení, nebo alespoň vedle topení. Jestliže je venku pěkně, postačí, když mísu s těstem postavíte na pár minut na sluníčko. Během pečení placka popraská a zhnědne, to jí ale nijak neubírá na chuti.

Suroviny:

  • 150 g pohankové mouky
  • 150 g rýžové mouky
  • 50 g bramborového škrobu
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžičky cukru krupice
  • 4 1/2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml vlažné vody
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky slunečnicových semínek
  • 2 lžičky pomletých lněných semínek

Postup:

  1. Všechny suroviny smícháme dohromady a necháme půl hodiny v teple kynout (nejlépe přikryté utěrkou).
  2. Po půl hodině vlijeme do malého pekáčku, který jsme si předtím vyložili pečícím papírem.
  3. Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme 40 minut, nebo dokud placka nezhnědne.