Šárka Zajíčková 70 min. 45 min.

Kdo by neměl rád pizzu? Ta klasická je bohužel plná lepku a laktózy, a pro eliminační fáze tedy absolutně nevhodná. Pokud se však nechcete této pochoutky tak jednoduše vzdát, připravte si ji doma z Low-FODMAP surovin. 🙂

Bezlepková kynutá pizza

Suroviny:

  • 300 g rýžové mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 200 ml teplé vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • pepř
  • oregano
  • bazalka
  • černé olivy
  • 100 g kuřecí šunky
  • 1 mozzarella
  • hrst kukuřice
  • hrst brokolice

Postup:

  1. Ze 100 ml teplé vody, cukru a ½ kostky droždí vytvoříme kvásek.
  2. V míse smícháme rýžovou mouku, olivový olej, sůl a zbytek vody. Přidáme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme hodinu v teple kynout.
  3. Mezitím si připravíme sugo z rajčatové konzervy, soli, pepře, oregana a bazalky.
  4. Z vykynutého těsta vytvoříme placku a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto pořádně rukama vytáhneme až ke krajům plechu.
  5. Těsto potřeme sugem a vršíme na kousky natrhanou šunku, mozzarellu, olivy, kukuřici a růžičky brokolice. Okraje těsta ještě můžeme potřít česnekovým olejem.
  6. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia přibližně na 45 minut.