Šárka Zajíčková 30 min. 60 min.

Tento lehký jahodový dortík bez lepku a laktózy je skvělý jako narozeninový dárek. Jeho příprava je navíc jednoduchá a poměrně rychlá. Chuťově nepoznáte rozdíl od klasického dortu, ve kterém je pšeničná mouka, mléko a máslo. Základem je bezlepkové piškotové těsto, následuje tenká vrstva džemu, vanilkový pudink, čerstvé ovoce a vše završí želatina. Místo jahod můžete dort ozdobit malinami, borůvkami nebo třeba kiwi. Záleží na tom, co zrovna máte po ruce. 🙂

Bezlepkový jahodový dort s vanilkovým krémem a želatinou

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 2 vanilkové pudinkové prášky bez lepku
  • 140 g rýžové mouky
  • 40 g čirokové mouky
  • 2 lžíce vody
  • jahodová marmeláda
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 500 ml bezlaktózového mléka
  • 400 g čerstvých jahod (můžete použít i jiné ovoce)
  • 2 sáčky práškové želatiny
  • 400 ml vody nebo ovocné šťávy (jahodová, borůvková,…)

Postup:

  1. Začneme těstem. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Ke směsi přidáme rýžovou i čirokovou mouku, 2 lžíce vody, 1 pudinkový prášek a pořádně promícháme.
  2. Nalijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy a pečeme 30 – 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  3. Hotové těsto vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.
  4. Těsto potřeme tenkou vrstvou jahodové marmelády.
  5. Pustíme se do vanilkového pudinku, který připravíme z jednoho sáčku vanilkového pudinku, 2 lžic moučkového cukru a 0,5 l bezlaktózového mléka. Postupujeme podle návodu na obalu.
  6. Hotový pudink můžeme ihned nalít na upečené těsto potřené marmeládou.
  7. Počkáme, než pudinková vrstva zchladne, a poté začneme na dort vršit omyté a pokrájené jahody.
  8. Nyní je na čase připravit želatinu z prášku, lžíce cukru a vody nebo ovocné šťávy. Držíme se návodu na obalu a lehce teplou želatinou zalijeme rovnoměrně celý dort.
  9. Hotový dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout.
Bezlepkový jahodový dort s vanilkovým krémem a želatinou
Bezlepkový jahodový dort pod sklem