Šárka Zajíčková 10 min. 15 min.

Už jako dítě jsem milovala českou bramboračku plnou kořenové zeleniny, brambor a lesních hub. Po vyloučení všech High-FODMAP surovin, které mi nedělají dobře, jsem se bohužel musela typické bramboračky vzdát. Naštěstí australští vědci přišli s dobrou zprávou pro všechny milovníky hub: hlíva ústřičná je svým složením Low-FODMAP, a tudíž vhodná i do eliminační fáze. Proto jsem neváhala a vyzkoušela novou verzi bramboračky s hlívou ústřičnou. Věřím, že vám polévka bude chutnat stejně jako mně. 🙂

Bramboračka s hlívou ústřičnou

Suroviny:

  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1/3 menšího celeru
  • 1 vanička hlívy ústřičné
  • 1, 5 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce hladké rýžové mouky
  • sůl
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušené nebo čerstvé petrželky
  • 1, 5 litru vody

Postup:

  1. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Brambory zbavíme slupky a nakrájíme na střední kostky.
  3. Do hrnce nalijeme rostlinný olej a zprudka na něm osmahneme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
  4. Jakmile zelenina zezlátne a zavoní, zaprášíme ji rýžovou moukou a asi půl minuty pořádně mícháme, aby se nám mouka nepřichytila ke dnu hrnce.
  5. Zeleninu zalijeme vodou a přidáme houby a brambory.
  6. Směs osolíme, přidáme kmín, petrželku a majoránku a necháme vařit přibližně 15 – 20 minut, dokud se zelenina neuvaří.
  7. Jakmile jsou všechny ingredience uvařené, ochutnáme a v případě potřeby dochutíme solí, kmínem, majoránkou nebo petrželkou.
Bramboračka s hlívou ústřičnou
Bramboračka