Šárka Zajíčková 5 min. 15 min.

Cuketa je výborná zelenina, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Je Low-FODMAP, plná vody, vlákniny, vitaminů i minerálů a ještě k tomu stojí pár korun. Proto doporučuju si ji zvlášť během cuketové sezóny, kdy v našich supermarketech bývá k dostání i česká cuketa, opravdu vychutnat.

Cuketové placičky

Suroviny:

  • 1 větší cuketa
  • 3 vejce
  • 8 lžic rýžové mouky
  • sůl
  • mletý barevný pepř
  • špetka kurkumy
  • špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce zauzené papriky
  • slunečnicový olej

Postup:

  1. Cuketu nastrouháme nahrubo, posypeme trochou soli a necháme přibližně 15 minut tzv. vypotit.
  2. Po 15 minutách z cukety vymačkáme všechnu přebytečnou vodu.
  3. Nastrouhanou cuketu vložíme do misky a přidáme všechny ostatní suroviny.
  4. Pořádně zamícháme a vytvoříme těsto, ze kterého budeme placičky připravovat.
  5. Pánev s nepřilnavým povrchem lehce pokapeme slunečnicovým olejem a placičky postupně usmažíme.
  6. Placičky chutnají skvěle teplé i studené. Jako přílohu doporučuji vařený brambor.
Cuketové placičky
Cuketové placky