Šárka Zajíčková 10 min. 40 min.

Oblíbený slaný koláč lze udělat na mnoho způsobů. Nejčastěji se do quiche přidává cibule, tučná smetana a slanina. Já jsem však koláč přizpůsobila Low-FODMAP dietě a obloukem jsem se vyhnula cibuli, která nadýmá. Smetanu i tvaroh jsem použila v bezlaktózové variantě. Připravte se ale na to, že s těstem se pracuje o něco hůře než s klasickým lepkovým. Absence lepku v těstě způsobuje to, že se sype a není tak kompaktní. Chce to si s ním zkrátka trochu pohrát a mít trpělivost. Výsledek ale rozhodně stojí za to. Já jsem tentokrát do quiche přidala cuketu, rajčata a černé olivy. Představit si jej ale dokážu i se špenátem, paprikou nebo již zmíněnou slaninou.

Suroviny:

  • 250 g rýžové mouky
  • 125 g másla bez laktózy
  • sůl
  • 2 vejce
  • 500 g tvarohu bez laktózy
  • 200 ml smetany bez laktózy
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 cuketa
  • 2 rajčata
  • hrst černých oliv

Postup:

  1. Nejprve uhněteme těsto z rýžové mouky, bezlaktózového másla, jednoho vajíčka a špetky soli. Těsto uložíme minimálně na hodinku do lednice.
  2. Mezitím si nakrájíme na kolečka cukety, rajčata a olivy.
  3. Tvaroh smícháme se smetanou a jedním vajíčkem. Pořádně rozmícháme, aby ve směsi nebyly žádné hrudky, osolíme, opepříme a přidáme muškátová oříšek. S kořením šetřit nemusíte, tvaroh se smetanou si hodně chuti vezmou, a proto je třeba dát koření trochu víc, než jste zvyklí u jiných jídel.
  4. Těsto po hodině vyndáme z lednice a rozprostřeme ho do koláčové formy, kterou není nutné vymazávat.
  5. Dáme předpéct přibližně na 15 minut na 180 stupňů Celsia.
  6. Jakmile máme těsto lehce upečené, vyndáme formu z trouby a na těsto navršíme většinu nakrájené cukety, rajčat i oliv. Na zeleninu vylijeme tvarohovou směs a vršek ještě ozdobíme plátky zeleniny.
  7. Dáme znovu péct na 180 stupňů Celsia a tentokrát na 40 minut.