Šárka Zajíčková 5 min. 20 min.

Jáhlové koule jsem poprvé ochutnala před pár lety na farmářských trzích a tolik mi zachutnaly, že jsem na ně chodila každý týden. Jelikož ale tyto jahelné koule většinou obsahují rozinky, přidanou fruktózu a případně i lískové oříšky či mandle, jsou High-FODMAP a mohou se nám proto velmi špatně trávit. Řekla jsem si tedy, že vyzkouším vlastní jahelné koule pouze z Low-FODMAP surovin. Pokud ale zjistíte, že vám lískové ořechy nebo rozinky nezhoršují trávení, určitě je do koulí v malém množství přidejte také. 🙂

Jáhlové koule s kokosem

Suroviny:

  • 200 g jáhel
  • 600 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce kokosu + na obalení
  • 4 lžíce třtinového cukru

Postup:

  1. Jáhly uvaříme v kokosovém mléce. Vaříme na středním plameni a pravidelně mícháme, aby se nám jáhly nepřichytily ke dnu hrnce.
  2. Jakmile se z jáhel vyvaří tekutina, stáhneme z plotny a přimícháme kokos a cukr.
  3. Necháme úplně vychladnout.
  4. Z vychladlých jáhel tvarujeme koule, které obalujeme v kokosu.
    Koule uchovávejte v lednici. Vydrží vám tam až 3 dny.
Jáhlové koule s kokosem
Jáhlové kokosové koule