Šárka Zajíčková 5 min. 30 min.

Jáhly se na našich talířích vyskytují jen velmi sporadicky. Je to ale velká škoda, protože se jedná o zdravou a výživnou potravinu. Lze je připravit na mnoho způsobů. Pokud si nevíte rady, jak je v kuchyni použít, přistupujte k nim podobně jako ke kuskusu. Chutnají výborně naslano i nasladko a jsou velmi lehce stravitelné. Já jsem tentokrát použila mrkev s cuketou. A jelikož je tato zelenina hodně jemná, doplnila jsem celé jídlo ještě osmahnutým uzeným tofu, které jídlu dodá zajímavou chuť.

Jáhly s mrkví a uzeným tofu

Suroviny:

  • 300 g jáhel
  • 2 střední mrkve
  • 1 cuketa
  • 1 balení uzeného tofu
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř
  • petrželka

Postup:

  1. Jáhly uvaříme podle návodu. Nezapomene je ale nejdříve propláchnout pořádně vodou, abychom je zbavili hořkosti.
  2. Mrkev a cuketu očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
  3. Do hrnce dáme lžíci oleje a cuketu s mrkví na něm krátce orestujeme. Zalijeme trochou vody a dusíme do změknutí.
  4. Uzené tofu nakrájíme na kostičky a krátce osmahneme na troše oleje.
  5. Uvařené jáhly smícháme s podušenou zeleninou, osolíme, opepříme a přidáme petrželku.
  6. Před podáváním ještě posypeme kostičkami tofu.
Jáhly s mrkví a uzeným tofu
Jáhly s mrkví a uzeným tofu