Šárka Zajíčková 90 min. 40 min.

Bez mazance nebo beránka si málokdo z nás dokáže představit Velikonoce. A odpírat si tyto dobroty nemusíme ani při Low-FODMAP dietě. Stačí použít bezlepkovou mouku a mléko bez laktózy. Pokud navíc dodržíte doporučené množství mandlí i rozinek, nemusíte se bát nepříjemných symptomů. Podle vědců z Monash University v Austrálii totiž tračníkářům nedělá jakékoliv zažívací problémy dávka do 10 ks mandlí nebo lžička rozinek.

Kynutý velikonoční mazanec bez lepku

Suroviny:

  • 500 g rýžové mouky
  • 50 g tapiokového škrobu
  • 300 ml kravského mléka bez laktózy
  • 200 g cukru krystal
  • 100 g margarínu
  • špetka soli
  • 1 kostka droždí
  • 2 vejce + 1 na potření
  • 2 hrsti plátků mandlí
  • 50 g pomerančové kandované kůry
  • 1 hrst rozinek

Postup:

  1. Do misky nalijeme asi 1/3 mléka, přidáme trochu cukru a rozdrobíme droždí. Rozmícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Smícháme mouku, škrob, zbytek cukru a mléka, margarín, sůl, 2 vejce, mandle, rozinky a kandovanou pomerančovou kůru. Promícháme, přidáme kvásek a vytvoříme vláčné těsto.
  3. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě minimálně 40 minut.
  4. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj mazanec.
  5. Mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme ještě lehce plátky mandlí. Takto připravený mazanec necháme ještě dalších 30 minut odpočívat.
  6. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme přibližně 40 minut.
Kynutý velikonoční mazanec bez lepku