Šárka Zajíčková 10 min. 15 min.

Typické vánoční cukroví, které milují děti i dospělí. Při vymýšlení bezlepkové a bezlaktózové varianty jsem nakonec vsadila na svou oblíbenou rýžovou mouku a tapiokovou mouku. Při vykrajování se s tímto křehkým těstem pracuje sice o něco hůř, ale není to žádná tragédie. 🙂

Linecké cukroví bez lepku

Suroviny:

  • 200 g hladké rýžové mouky
  • 60 g tapiokové mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 200 g másla bez laktózy
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • na ozdobení: malinová marmeláda a moučkový cukr

Postup:

  1. Nejprve v míse smícháme všechny sypké suroviny a promícháme.
  2. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého přidáme žloutky a máslo bez laktózy.
  3. Rukou vypracujeme kompaktní těsto, které pak dáme odpočinout na hodinku do lednice.
  4. Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia.
  5. Těsto vyválíme na cca 3 mm tenký plát a vykrajujeme kolečka. Ta pak umístíme na plech vyložený pečícím papírem. V troubě pečeme 10 minut.
  6. Upečená kolečka necháme vychladnout a poté slepujeme k sobě malinovou marmeládou. Podle chuti můžeme ještě na závěr posypat moučkovým cukrem.
Linecké cukroví bez lepku
Linecké cukroví