Šárka Zajíčková 10 min. 15 min.

Pokaždé, když mám chuť na něco sladkého, ale zároveň trochu zdravějšího, udělám lehký mrkvový koláč. Je příjemně vlahý, chuťově výborný a vůbec byste na první ochutnání nepoznali, že není upečený z klasické bílé mouky. Špaldě se naštěstí nemusíte ani při Low-FODMAP dietě vyhýbat. Jako jediná z mouk obsahujících lepek totiž neobsahuje fruktany, které často způsobují tračníkářům nepříjemné střevní potíže. Pokud tedy nemáte celiakii, špaldu do svého jídelníčku můžete bez obav zařadit. 🙂

Zimní granola s ořechy

Suroviny:

  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 skořicový cukr
  • 4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička koření do perníku
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 300 g mrkve
  • 200 ml bílého jogurtu bez laktózy
  • 200 ml slunečnicového oleje

Postup:

  1. Mrkev očistíme a najemno nastrouháme.
  2. Do větší mísy nasypeme všechny sypké suroviny a smícháme.
  3. Přidáme ostatní ingredience a pořádně promícháme.
  4. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme 30 – 40 minut na 175 stupňů Celsia.
Mrkvový koláč
Mrkvový koláč bez laktózy