Šárka Zajíčková 5 min. 30 min.

Quinou jsem poprvé ochutnala teprve nedávno a absolutně jsem si ji zamilovala. Její specifická chuť a struktura je nezaměnitelná. Hodí se jak do teplých jídel, tak i do studených a chutná dobře se zeleninou i s masem. Quinoa má pouze jednu nevýhodu, a to vyšší cenu (kolem 180,- za 0, 5 kg). Pokud si ji ale nebudete vařit každý den, tak vás to určitě nezruinuje.

low-fodmap dieta

Suroviny:

  • 150 g quinoi
  • 375 ml vody
  • 4 velké brambory
  • 2 vejce
  • 2 hrsti rukoly
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • olivový olej
  • citrónová šťáva

Postup:

  1. Guinou nejprve propereme v teplé vodě. Špinavou vodu slijeme, quinou nasypeme do hrnce a zalijeme 375 ml vody.
  2. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 15 minut. Průběžně mícháme, aby se quinoa nepřichytila ke dnu.
  3. Ve chvíli, kdy se vypaří veškerá voda, je quinoa uvařená.
  4. Dále uvaříme vejce natvrdo (za 5 – 10 minut máme hotovo).
  5. V dalším hrnci pak ještě uvaříme brambory.
  6. V malé misce si připravíme dresing z olivového oleje, citrónové šťávy, trochy vody, soli, pepře a oregana.
  7. Smícháme uvařenou guinou, uvařené a pokrájené brambory a vajíčka.
  8. Přidáme rukolu, slunečnicová semínka a promícháme.
  9. Nakonec zalijeme připraveným dresingem.