Šárka Zajíčková 10 min. 80 min.

Také jste v dětství milovali rýžový nákyp s ovocem? Ta dokonalá kombinace rýže, mléka, másla a ovoce pro mě byla přímo neodolatelná. Bohužel při syndromu dráždivého tračníku bychom si tuto pochoutku plnou laktózy měli raději odpustit. Nebo ne? 🙂 Pokud použijeme mléko bez laktózy, máslo nahradíme kokosovým tukem a použijeme ovoce s nižším obsahem fruktózy, máme na světě nákyp, který splňuje požadavky Low-FODMAP.

Rýžový nákyp s jahodami

Suroviny:

  • 3 hrnky rýže
  • 3 hrnky mléka bez laktózy (příp. rostlinného)
  • 3, 5 hrnku vody
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g čerstvých nebo mražených jahod
  • 1 lžíce kokosového tuku + na vymazání

Postup:

  1. Rýži uvaříme ve směsi mléka a vody.
  2. Zapékací mísu vymažeme kokosovým tukem.
  3. Žloutky oddělíme od bílků. Bílek vyšleháme se špetkou soli a žloutky společně s cukrem a 1 lžící kokosového tuku.
  4. Do vychladlé rýže přimícháme žloutkovou směs i vyšlehané bílky.
  5. Dno mísy vyplníme vrstvou rýže, kterou pokryjeme nakrájenými jahodami. Nahoru patří ještě druhá vrstva rýže.
  6. Zapékací mísu přiklopíme a dáme péct do trouby na 180 stupňů Celsia na 30 minut. Po půl hodině mísu odklopíme a pečeme dalších 20 minut, dokud nákyp nezezlátne.
Rýžová kaše s jahodami
Rýžová kaše