Šárka Zajíčková 5 min. 40 min.

Slaný závin je skvělou volbou v případě, že nemáte čas na dlouhé vyváření a přesto si chcete na něčem pochutnat. Výhodou je, že se tento závin nemusí jíst nutně teplý, ale výborně chutná i studený. Je tedy ideální na cesty. Je však třeba počítat s tím, že s bezlepkovým listovým těstem se pracuje o něco hůře než s klasickým lepkovým. Toto těsto má tendenci se trhat, a proto manipulace s ním vyžaduje trochu cviku a hlavně pevné nervy. 🙂

Suroviny:

  • 1 balení bezlepkového listového těsta
  • 1 rajčatový protlak
  • sůl
  • čerstvé oregano
  • bazalka
  • pepř
  • cukr
  • černé olivy
  • balení čerstvého listového špenátu
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1 mozzarella
  • 1 žloutek

Postup:

  1. Nejprve připravíme rajčatovou směs, kterou budeme potírat listové těsto. Rajčatový protlak smícháme se solí, pepřem, cukrem, bazalkou a oreganem a dáme na chvíli stranou.
  2. Listové těsto rozválíme, aby nám vznikl tenký plát obdélníkového tvaru.
  3. Těsto potřeme rajčatovou směsí a na ni pak navršíme cherry rajčátka rozkrojená na poloviny, pokrájené černé olivy a čerstvý listový špenát.
  4. Mozzarellu natrháme na malé kousky a přidáme k zelenině.
  5. Závin opatrně zabalíme a nakonec celý potřeme žloutkem.
  6. Pečeme na 170 stupňů Celsia přibližně 40 minut.
  7. Závin chutná skvěle teplý i studený.