Šárka Zajíčková 10 min. 15 min.

Bez perníčků bych si nikdy nedokázala představit ty pravé Vánoce. Místo klasické pšeničné mouky jsem tentokrát použila mouku špaldovou a med jsem nahradila rýžovým sirupem. Výsledkem jsou výborné, zdravé a Low-FODMAP perníčky, které budou chutnat celé rodině. Špaldy se určitě nemusíte bát, jako jediná z „lepkových“ mouk neobsahuje fruktany, které právě nám tračníkářům tolik vadí. V případě, že netrpíte celiakií, ale pouze vám vadí fruktany (případně jste právě v eliminační fázi diety), špaldu určitě do svého jídelníčku můžete bez obav zařadit.

Špaldové perníčky

Suroviny:

  • 250 g špaldové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 3 lžíce rýžového sirupu
  • 50 g rozpuštěného másla bez laktózy
  • špetka soli
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky koření do perníku
  • 1 lžíce kakaa
  • na polevu: 200 g moučkového cukru a 1 bílek

Postup:

  1. Všechny sypké suroviny vložíme do mísy a promícháme.
  2. Uprostřed vytvoříme rukou malý dolík a do něj rozklepneme 2 vajíčka a přilijeme rozpuštěné máslo.
  3. Rukou uhněteme kompaktní těsto a vložíme alespoň na 2 hodiny do lednice.
  4. Ztuhlé těsto vyválíme na cca 3mm tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary.
  5. Perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem s dostatečným odstupem (během pečení se perníčky totiž hodně nafouknou) a dáme do již předehřáté trouby péct na 175 stupňů na 10 – 12 minut.
  6. Upečené perníčky necháme vychladnout a zdobíme je klasickou bílkovou polevou.
Špaldové perníčky
Špaldové perníčky s rýžovým sirupem