Šárka Zajíčková 5 min. 30 min.

Řezy z kakaového piškotového těsta s lehkou náplní jsou ideálním moučníkem pro horké letní dny. Tyto řezy uspokojí milovníka čerstvého ovoce i čokoholika. Čokoládu pro tento recept volte hořkou – čím více procent kakaa, tím lépe! Jelikož se při dietě Low-FODMAP nedoporučuje konzumovat čokoládu ve velkém, snažte se nesníst najednou půl plechu (i když vím, že to bude těžké). 🙂 Jeden kousek ale dokáže nejen uspokojit chuť na sladké, ale díky tvarohu a zakysané smetaně také slušně zasytit.

Svěží bezlepkové a bezlaktózové řezy

Suroviny:

  • 8 vajec
  • 50 g tapiokového škrobu
  • 30 g kakaa
  • 240 g hladké rýžové mouky
  • 320 g cukru krupice
  • 8 lžic rostlinného oleje
  • 2 vaničky polotučného tvarohu bez laktózy
  • 150 g zakysané smetany bez laktózy
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 200 g čerstvých malin
  • 200 g hořké vysokoprocentní čokolády
  • 50 g másla bez laktózy nebo margarínu

Postup:

  1. Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme pevnou hmotu.
  2. Ke žloutkům přidáme cukr a olej a šleháme do pěny.
  3. Ke žloutkové směsi přidáme škrob, kakao, rýžovou mouku a nakonec také opatrně vmícháme bílky.
  4. Připravíme si 2 plechy, které vyložíme pečícím papírem. Na každý plech vylijeme polovinu těsta.
  5. Pečeme přibližně 15 minut na 185 stupňů Celsia.
  6. Upečené těsto necháme pořádně vychladnout. Mezitím si připravíme náplň z tvarohu, zakysané smetany a cukru.
  7. Na zcela vychladlý plát těsta natřeme tvarohovou směs, kterou ještě poklademe čerstvými malinami.
  8. Nakonec přikryjeme druhým plátem těsta.
  9. Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky rozlámanou hořkou čokoládou s máslem nebo margarínem.
  10. Rozehřátou čokoládou potřeme celý vršek moučníku.
  11. Ještě než čokoláda úplně zatuhne, pokrájíme moučník na kostky. Řezy dáme vychladnout do lednice.