Šárka Zajíčková 5 min. 5 min.

Boj se syndromem dráždivého tračníku je běh na dlouhou trať. Pokud chcete své potíže eliminovat, je potřeba zasáhnout na více frontách a upravit svůj jídelníček, vyhýbat se nadměrnému stresu a zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu. Vhodným doplňkem jsou pak probiotika, která pomáhají s obnovou střevní mikroflóry a výrazně přispívají ke zlepšení zdravotního stavu.

Jak fungují probiotika a v čem jsou prospěšná?

Mikrobiální flóra ve střevech tvoří základ naší imunity. Střeva jsou domovem miliardy hodných, ale i nepřátelských bakterií, které žijí ve společné symbióze. Pokud se však převáží rovnováha ve prospěch zlých bakterií, nastává problém v podobě střevních potíží a snížené obranyschopnosti organismu. A jak k tomu dojde? K porušení rovnováhy ve střevech dochází většinou při nezdravém životním stylu, nevhodném složení jídelníčku, dlouhodobém stresu, užívání antibiotik a dalších léků nebo během těžší nemoci. V praxi to pak vypadá tak, že jste stále nadmutí, bolí vás břicho, sužuje vás průjem či zácpa a chytnete téměř každý bacil. Řešením vzniklých problémů je úprava jídelníčku a zařazení probiotik (živých bakterií) do stravy. Tato kombinace obvykle vede ke zvýšení produkce přátelských bakterií, normalizaci střevní mikroflóry, lepšímu trávení a ve výsledku také k úpravě konzistence stolice.

Probiotika v potravinách

Fermentované mléčné výrobky

Jedná se především o kefír, jogurt, podmáslí, čerstvé sýry a různé kysané nápoje. Tyto potraviny bohužel nejsou zcela vhodné během eliminační fáze diety Low-FODMAP ani u lidí s nesnášenlivostí laktózy. Pokud chcete tyto mléčné výrobky zařadit do jídelníčku (např. po ukončení eliminační fáze diety), nejprve vyzkoušejte svou toleranci laktózy v malých dávkách a množství postupně navyšujte. Podle toho nejlépe zjistíte, jak na mléčné produkty vaše střeva reagují a jak velkou dávku ještě snesou. Při nákupu kvašených mléčných výrobků si ohlídejte, aby obsahovali mlékařskou, jogurtovou či smetanovou kulturu.

Kombucha

Tento fermentovaný nápoj, jehož základem je čaj, se vyrábí za použití cukru a několika druhů bakterií a kvasinek. Pokud dodržujete eliminační fázi Low-FODMAP diety, pak si ohlídejte doporučenou dávku, která je 180 ml. Po vypití většího množství kombuchy byste do svého těla dostali příliš mnoho oligosacharidů, které mohou způsobovat trávicí obtíže.

Fermentované sójové výrobky

Další možností, jak do sebe dostat probiotika v přírodní formě, jsou fermentované produkty ze sóji. Při Low-FODMAP dietě můžete použít např. miso pastu nebo tempeh.

Kimchi

Skvělým zdrojem probiotických kultur je také kvašená zelenina s názvem kimchi. Toto korejské národní jídlo je rozšířené po celé Asii a jeho popularita se postupně dostává i do České republiky. Kimchi si můžete koupit v obchodech se zdravou výživou nebo si ho připravit sami doma.

Kysané zelí

Probiotickými bakteriemi nadupané je i kysané zelí, které se vyrábí za použití bakterií mléčného kvašení. Můžete si ho dopřát i v eliminační fázi Low-FODMAP diety. Jen si dejte pozor na množství. U bílého zelí byste neměli překročit dávku o velikosti 1 polévkové lžíce. V případě červeného zelí je to přibližně ½ hrníčku.

Probiotika v tabletkách

Další možností je užívání probiotik v tabletkách, které přináší několik výhod.

Kdy pomáhají probiotika z lékárny nejvíce?

  • Při dlouhodobých problémech s SDT.
  • Když samotná úprava stravy nevede ke zlepšení zdravotního stavu.
  • Pokud užíváte nebo jste nedávno užívali antibiotika.
  • Jestliže nesnášíte potraviny, které probiotika přirozeně obsahují.
  • Když chcete rychlou pomoc a dlouhodobý efekt.

Který druh probiotik si mám vybrat?

Průjem

Trpíte-li na časté průjmy nebo řídkou stolici, jsou pro vás vhodná probiotika s obsahem kvasinky Saccharomyces Boulardii, která na sebe dokáže navázat nepřátelské bakterie a odstranit je ven z těla. Některá probiotika na našem trhu obsahují pouze tuto kvasinku, jiná jsou doplněná i o další probiotické kmeny.

Zácpa

Pokud vás trápí zácpa, pak je dobré užívat probiotika doplněná o vlákninu. Tato kombinace je v boji se zácpu nejúčinnější. V obchodech hledejte přípravy obsahující laktobacily, bifidobakterie, rozpustnou a prebiotickou vlákninu.

Střídání průjmu a zácpy

V případě, že se u vás střídá zácpa s průjem jsou řešením probiotika s trávicími enzymy. Pomohou vám strávit i těžší jídla, usnadňují vstřebávání živin a snižují množství cukrů, které putují do tlustého střeva, čímž sníží riziko nepříjemného nadýmání. Nejúčinnější jsou přípravy s obsahem laktobacilů, bifidobakterií, trávicích enzymů amyláza, lipáza a proteáza a také prebiotik, která fungují jako potrava pro obsažená probiotika. Díky tomu dochází ve střevech k dalšímu množení přátelských bakterií a tím i k výraznému zlepšení trávení.

Doporučení na základě vlastní zkušenosti

Hledáte-li vhodná probiotika s opravdu účinným efektem, mohu vám doporučit značku Biopron IB-Symbio, kterou jsem vyzkoušela „na vlastní střeva“ a příjemně mě překvapila. K dostání jsou celkem 3 druhy, které se liší svým složením i účinkem. Na své si přijdou tračníkáři s průjmy, zácpou i ti, kterým se potíže střídají nebo se jim hůře tráví některá jídla.
Jelikož trpím především na průjmy, tak jsem jako první sáhla po Biopronu IB-Symbio s kvasinkou S.Boulardii a probiotickými kmeny Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus. Tuto kvasinku jsem užívala už dříve na doporučení mého gastroenterologa a vždy mi hodně pomohla. Proto nebylo překvapením, že mi sedl i Biopron.
Otestovala jsem i Biopron obohacený o trávicí enzymy. Ten mi pomohl s trávením těžších jídel, která sice nejím příliš často, ale sem tam si dám i něco, co mi zkrátka nesedne.
Lidé, kterým se syndrom dráždivého tračníku projevuje zácpou, mohou sáhnout po Biopronu, který obsahuje laktobacily, bifidobakterie i potřebnou vlákninu a účinně tak normalizuje frekvenci i konzistenci stolice.

Jak probiotika užívat?

Tabletky s probiotiky by se měly užívat po dobu alespoň 4 týdnů. Po měsíci už totiž bezpečně poznáte, zda vám daná probiotika pomáhají nebo ne. Co se týče denní dávky, vždy se řiďte doporučením výrobce, které najdete v příbalovém letáku.

Máte i vy zkušenosti s probiotiky? Budu ráda, když se podělíte o své postřehy a tipy.