Šárka Zajíčková 5 min. 15 min.

Tapiokové perly se vyrábí ze škrobu subtropického keře manioku jedlého. Tamní obyvatelé využívají maniok jako zdroj potřebných živin. Kromě velkého množství sacharidů najdeme v této přirozeně bezlepkové surovině také vitamin C, vápník, thiamin a riboflavin. Pudink z tapiokových perel je velmi snadný a rychlý na přípravu. Zkuste trochu zaexperimentovat s různými druhy rostlinných mlék, které mají na výslednou chuť pudinku velký vliv. Použít můžeme mléko rýžové, sójové (pokud je vyrobené ze sójového proteinu, nikoliv ze sójových bobů), kokosové, pohankové, ovesné, jáhlové, čirokové, konopné, makové nebo kravské mléko bez laktózy. Já jsem tentokrát zvolila mléko kokosovo-rýžové a pudink dopadl na výbornou. 🙂

Suroviny:

  • 1 hrnek tapiokových perel o velikosti 2 – 4 mm
  • 3 hrnky kokosovo-rýžového mléka
  • 4 lžíce rýžového sirupu

Postup:

  1. Tapiokové perly zalijeme trojnásobkem kokosového mléka (můžeme použít i rýžové mléko) a nechám alespoň 8 hodin odležet.
  2. Poté tapiokové perly i s mlékem vylijeme do hrnce a přivedeme k varu.
  3. Jakmile se začne směs vařit, ztlumíme plamen a vaříme na mírném ohni 10 – 15 minut do zhoustnutí.
  4. Před koncem ještě pudink osladíme rýžovým sirupem.
  5. Směs poté nalijeme do připravených nádob či misek a necháme úplně vychladnout.
  6. K tapiokovému pudinku se hodí čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky), hořká čokoláda, javorový sirup, ale třeba také kokos, vlašské či pekanové oříšky. Záleží už jen na vás, čím si pudink nakonec nazdobíte.
Tapiokový pudink
Tapiokový pudink s jahodami