Šárka Zajíčková 15 min. 35 min.

Tyto veganské kuličky s rajskou omáčkou mají výraznou plnou chuť a dokážou i pořádně zasytit. Díky uzenému tofu chytnou zajímavý šmrnc a skořice omáčce dodá exotičtější chuť. Jako přílohu doporučuju rýži, ale čufty si dokážu představit i s bezlepkovými těstovinami nebo s bramborem.

Veganské čufty s rajskou omáčkou

Suroviny:

  • 200 g rýže
  • 100 g uzeného tofu
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 2 lžíce mletých vlašských ořechů
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce kukuřičné strouhanky
  • 400 ml rajčatového pyré
  • 100 ml rajčatového protlaku
  • cukr
  • skořice
  • tymián

Postup:

  1. Rýži uvaříme podle návodu.
  2. Lněná semínka smícháme s 1 lžící vody a počkáme asi 5 minut, než semínka nabobtnají.
  3. Do mixéru vložíme nadrobené uzené tofu, kukuřičnou strouhanku, sůl, pepř, nabobtnalé lněné semínko, mleté vlašské ořechy, petrželku a polovinu (tedy asi 100 g) uvařené rýže. Všechno společně pořádně rozmixujeme.
  4. Vznikne nám konzistentní lepivá hmota, ze které tvoříme kuličky. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Každou kuličku lehce potřeme rostlinným olejem.
  6. Pečeme na 170 stupňů Celsia přibližně 35 minut.
  7. Mezitím si připravíme omáčku. Na pánev nalijeme rajčatové pyré a rajský protlak a přivedeme k varu.
  8. Dochutíme solí, cukrem, skořicí a tymiánem.
  9. Jakmile je směs prohřátá, můžeme čufty servírovat. Zbytek rýže použijeme jako přílohu.
Veganské čufty s rajskou omáčkou
Veganské čufty