Šárka Zajíčková 10 min. 60 min.

Nádivka je stejně jako mazanec nebo beránek tradičním velikonočním pokrmem. Klasická nádivka je ale bohužel plná pšeničného pečiva, které se ještě namáčí v mléce. Stačí ale udělat pár drobných změn a Low-FODMAP velikonoční nádivka je na světě. Nejdůležitější je dát do ní hodně čerstvého špenátu, kopřiv a bylinek. To dodá nejen krásnou barvu, ale také důležité vitaminy a minerály.

Velikonoční nádivka bez lepku a laktózy

Suroviny:

  • 300 g bezlepkového pečiva (housky, veky, chléb…)
  • asi 1 hrnek mléka bez laktózy
  • 150 g uzeného masa
  • 4 vejce
  • 3 hrsti čerstvého listového špenátu
  • čerstvá petrželka
  • čerstvá pažitka
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • kurkuma
  • muškátový oříšek

Postup:

  1. Bezlepkové pečivo nakrájíme na kostičky, přelijeme mlékem a necháme vsáknout.
  2. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky.
  3. Listový špenát, kopřivy a bylinky pokrájíme nadrobno.
  4. K pečivu přidáme nakrájené uzené maso, špenát, kopřivy, bylinky, vejce, olivový olej, prášek do pečiva, sůl, pepř, kurkumu a špetku muškátového oříšku. Vše pořádně promícháme.
  5. Zapékací mísu vymažeme margarínem a nádivku do ní vlijeme.
  6. Pečeme nejprve zakryté na 190 stupňů přibližně 45 minut. Poté odklopíme víko a pečeme ještě dalších 15 minut, dokud nádivka nezezlátne na povrchu.