Šárka Zajíčková 15 min. 60 min.

Zapečené brambory jsou jednoduché a vděčné jídlo. Pokud k nim přidáte dostatek zeleniny a bílkovinu v podobě vajec a šunky, máte vyvážený oběd, který vás zasytí, ale zároveň vám po něm nebude těžko. Řapíkatý celer dodá bramborám zajímavou chuť. Jen ho nezapomeňte zbavit opravdu pečlivě všech vláken.

Suroviny:

  • 8 brambor
  • 2 mrkve
  • 4 výhonky řapíkatého celeru
  • 200 g kuřecí šunky
  • 1 rýžová smetana
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Dejte pozor, abyste z řapíků celeru odstranili všechna vlákna. To jde nejlépe nožem nebo klasickou škrabkou.
  3. Do zapékací misky střídavě skládáme brambory, mrkev s celerem a šunku.
  4. Každou vrstvu jemně osolíme a opepříme a zakončíme vrstvou brambor.
  5. V misce si rozšleháme vejce s rýžovou smetanou, strouhaným parmazánem, solí a pepřem.
  6. Vylijeme na brambory a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů Celsia.
  7. Prvních 40 minut pečeme přikryté alobalem a na posledních 20 minut alobal sundáme, aby se na bramborách vytvořila kůrka.