Šárka Zajíčková 10 min. 15 min.

1) Udělejte si pořádek ve spíži a lednici

Pokud se obáváte, že vás bude lákat tabulka mléčné čokolády, kterou máte schovanou ve své tajné skrýši nebo že nevydržíte denně chodit kolem zásob všech High-FODMAP potravin, které doma máte, udělejte si ještě před samotným začátkem eliminační fáze doma čistku a obklopte se pouze Low-FODMAP surovinami. Pokud nežijete sami, ale sdílíte domácnost s dalšími členy rodiny nebo spolubydlícími, vyhraďte si v lednici i spíži místo, které bude patřit jen vám.

2) Jídelníček si připravujte na týden dopředu

Jen tak se vám nestane, že byste nevěděli, co si dát druhý den k obědu nebo co budete dnes večeřet. Zrychlí to i celý proces nákupů. Podle naplánovaného jídelníčku si uděláte nákupní seznam a v obchodě pak půjdete cíleně jen pro věci, které skutečně potřebujete.

3) Čtěte pozorně složení potravin

Při nákupech vždy čtěte složení daného výrobku a dávejte si pozor i na skryté složky. Např. kečup neobsahuje jen rajčata, cukr a sůl. Většina kečupů v sobě ukrývá také česnek s cibulí. Čím méně ingrediencí daná potravina obsahuje, tím lépe. Lepší je vybírat si potraviny, které nejsou geneticky modifikované nebo složitě zpracované (to poznáte podle množství aditiv). Čím je surovina „přírodnější“, tím lépe pro naše tělo.

4) Jezte dostatek živin

Snažte se o co největší pestrost a zařazujte denně do svého jídelníčku ovoce a zeleninu (samozřejmě jen Low-FODMAP). Rozdělte si jídlo do 5 menších porcí a zásobujte své tělo vitaminy a minerály. Nezapomínejte ani na dostatek bílkovin (maso, vejce, tofu) a zdravé obiloviny (jáhly, quinoa, pohanka). Díky tomu budete mít dostatek energie a eliminační fázi s přehledem zvládnete.

5) Pište si deníček

Skvělým pomocníkem je deníček, do kterého si budete zapisovat všechno, co jste za celý den snědli, v jakých časech a v jakém množství. Dobré je zaznamenávat i to, v jakém psychickém rozpoložení se zrovna nacházíte. Zažívací problémy mohou být spojené i s psychikou a příliš vysoká hladina stresu nám tak může hodně uškodit. Nezapomeňte si připsat i to, jak jste se po daném jídle cítili a zda vám nebylo špatně. Pomůže vám to zpětně vysledovat, co vám škodí a po čem je vám naopak dobře. Také vám to umožní vracet se k zajímavým receptům. Jakmile uvidíte, že se váš stav zlepšuje a nepříjemné symptomy ustupují, budete vědět, že drastická změna ve formě eliminační fáze konečně nese své ovoce.

6) Pravidelně vařte

Low-FODMAP dieta se udržuje mnohem snadněji v případě, že si sami vaříte a každé jídlo si osobně připravíte. Tzv. „krabičkování“ je úplně nejlepší postup. V restauraci bohužel nikdy nevíte, zda pro vás budou ochotní připravit jídlo, které splňuje principy Low-FODMAP. Domácí vaření je navíc levnější, což mnoho z nás jistě ocení. Sice budete muset vaření věnovat nějaký čas, ale vyplatí se to a vaše trávení vám za to nakonec poděkuje. Zkuste si vařit jednoduchá a rychlá jídla, kvůli kterým nebudete muset stát u plotny půl dne. Např. restovaná zelenina s rýží nebo plátek masa s bramborem a okurkovým salátem jsou dobrá, zdravá a rychlá jídla.

7) Obklopte se lidmi, kteří vás podporují

Zejména v začátcích budete potřebovat oporu a pochopení od vašich blízkých. Snažte se jim vysvětlit přínosy Low-FODMAP diety a důvody, proč jste se k tomuto kroku rozhodli. Povězte jim také, proč je pro vás důležité, aby stáli při vás. Ve chvíli, kdy budou dostatečně informovaní, je větší šance, že vaši situaci pochopí a budou vás podporovat.