Cílem eliminační fáze je pročistit organismus od všech High-FODMAP potravin a omezit na minimum nepříjemné symptomy. Někomu se uleví už po týdnu, jinému to trvá třeba měsíc. Je to velmi individuální, a proto je s tím třeba už od začátku počítat. Eliminační fáze diety Low-FODMAP by měla trvat 4 – 10 týdnů. Horní hranici se nedoporučuje překračovat. Jelikož je dieta velmi striktní, mohou vám po této době začít chybět důležité vitaminy a minerály. Po eliminační fázi budete perfektně připraveni na další fázi, které se říká „Challenge“ nebo „Reintroduction“. V eliminační fázi je třeba úplně překopat své stravovací návyky a začít si dobře plánovat každé vaše jídlo. Je možné, že ze začátku budete mít trochu problém se v potravinách zorientovat a budete déle přemýšlet nad tím, co vlastně vařit a jaká jídla jíst, abyste nebyli jen o rýži a banánech. Nakonec ale zjistíte, že to není tak složité, jak se na první pohled zdálo, a vámi připravená jídla si budete dávat s radostí a velkou chutí. 🙂
Ovoce:
- banány žluté či nezralé (1 ks)
- banány sušené (10 plátků)
- borůvky (40 g)
- chlebovník
- meloun cantaloupe (1/2 hrnku)
- karambola
- mandarinky
- brusinky
- brusinky sušené (1 lžíce)
- kokos (1/2 hrnku)
- kokos – sušené plátky (1/4 hrnku)
- kumquat (4 ks)
- dragon fruit
- durian
- hroznové víno – všechny druhy (1 hrnek)
- rozinky – kromě sultánek (1 lžíce)
- quava oloupaná (1 ks)
- honeydew meloun (1/2 hrnku)
- kiwi zlaté i zelené (2 ks)
- citróny
- limetky
- longan (5 ks)
- pomeranče
- pomelo
- papája
- papája sušená (1 kousek)
- mučenka (dužina z 1 ks)
- ananas (1 hrnek)
- tamarind (4 ks)
- rambutan (2 ks)
- mangostan
- maliny (10 ks)
- rebarbora
- opuncie
- mučenka
- karambola
- jahody
Zelenina:
- rukola
- vojtěška
- lilek (1/2 hrnku)
- bambusové výhonky
- bambusové výhonky konzervované (1/3 hrnku)
- fazolové klíčky
- zelené fazolky čerstvé (12 fazolek)
- fazole edamame mražené (1 hrnek)
- červená řepa (2 plátky)
- červená řepa konzervovaná (1/2 hrnku)
- červená řepa nakládaná v nálevu (1/2 hrnku)
- paprika zelená (1/2 hrnku)
- paprika červená (1/2 hrnku)
- bok choy (1 hrnek)
- brokolicové růžičky (1 hrnek)
- brokolice – košťál (1/2 hrnku)
- růžičková kapusta (2 kapustičky)
- máslová dýně (1/4 hrnku)
- dýně hokkaidó (1/2 hrnku)
- špagetová dýně (1 hrnek)
- dýně konzervovaná (1/4 hrnku)
- zelí bílé (1 hrnek)
- zelí červené (1 hrnek)
- zelí červené fermentované (1/2 hrnku)
- zelí čínské (1 hrnek)
- mrkev
- celer
- řapíkatý celer (1/4 stonku)
- čajot (1/2 šálku)
- chilli paprička zelená
- chilli paprička červená (11 cm dlouhá)
- pažitka
- polníček
- cuketa (1/2 hrnku)
- okurka
- okurky sterilované (5 ks)
- čekanka (4 lístky)
- čekanka listová
- fenykl (1/2 hrnku)
- galangal
- kapustové listy (1 hrnek)
- kapusta konzervovaná
- zázvor
- pórek – zelená nať (1/2 hrnku)
- listový salát
- římský salát
- ledový salát
- salát radicchio
- pampeliškové listy
- avokádo (max. 1/8)
- okra (6 lusků)
- jarní cibulka – zelená část (1 nať)
- petržel
- brambory
- ředkvičky
- tuřín (1 hrnek)
- maniok
- špenát baby (1 hrnek)
- patizon
- cherry rajčátka (4 ks)
- rajčata běžná
- rajčata sušená (2 ks)
- rajčata konzervovaná (1/2 hrnku)
- vodní kaštany (1/2 hrnku)
- kukuřičky baby konzervované (1 hrnek)
- olivy zelené
- olivy černé (1/2 hrnku)
- houby shiitake sušené (2 ks)
- hlíva ústřičná
- žampiony konzervované (1/2 hrnku)
- nori řasy
- wakame vločky (2 lžičky)
- kedlubna (1 hrnek)
Obiloviny:
- amarant pufovaný ((1/4 hrnku)
- amarantová mouka (1/4 hrnku)
- cornflakes (1/2 hrnku)
- cornflakes bez lepku (1 hrnek)
- quinoa vločky (1 hrnek)
- rýžové vločky (1/4 hrnku)
- ovesná kaše (1 hrnek)
- ovesné vločky (1/2 hrnku)
- kukuřičná mouka (2/3 hrnku)
- pohanková mouka (2/3 hrnku)
- kukuřičný škrob (2/3 hrnku)
- bramborový škrob (2/3 hrnku)
- tapiokový škrob (2/3 hrnku)
- pšenice špalda (narozdíl od ostatních „lepkových“ obilovin neobsahuje fruktany)
- polenta (1 hrnek)
- quinoa bílá, červená a černá (1 hrnek)
- quinoová mouka (2/3 hrnku)
- proso loupané (1 hrnek)
- bulgur (1/4 hrnku uvařeného bulguru)
- teffová mouka (2/3 hrnku)
- rýže basmati, dlouhozrnná, hnědá, červená… (1 hrnek)
- rýžová mouka (2/3 hrnku)
- rýžové nudle (1 hrnek uvařených)
- nudle vermicellli (1 hrnek)
- soba nudle (1/3 hrnku)
- droždí bez lepku
Bylinky a koření:
- nové koření
- bazalka
- cayenský pepř
- pažitka
- citrónová tráva
- skořice
- koriandr
- červený pepř
- bílý pepř
- černý pepř
- kmín
- kopr
- koření pěti vůní
- zázvor
- majoránka
- máta
- šípek
- hořčičná semena
- muškátový oříšek
- oregano
- sladká i pálivá paprika
- petržel
- mák
- rozmarýna
- tymián
- pelyněk
- kurkuma
Luštěniny:
- konzervovaná cizrna – pořádně propláchnutá vodou (max. 100 g)
- konzervovaná čočka – pořádně propláchnutá vodou (max. 200 g)
- konzervované máslové fazole (max. 1/4 hrnku)
- červená čočka vařená (1/4 hrnku)
- zelená čočka vařená (1/4 hrnku)
- fazole lima vařené (1/4 hrnku)
Ořechy a semena:
- mandle (10 ks)
- para ořechy (10 ks)
- chia semínka (2 lžíce)
- lněná semínka (1 lžíce)
- jedlé kaštany (20 ks)
- mák (2 lžíce)
- kokos (1/4 hrnku)
- lískové oříšky (10 ks)
- makadamové ořechy (20 ks)
- arašídy (32 ks)
- pekanové ořechy (10 půlek)
- piniové oříšky (1 lžíce)
- dýňová semínka (2 lžíce)
- sezamová semínka (1 lžíce)
- slunečnicová semínka (2 lžičky)
- vlašské ořechy (10 půlek)
- kešu ořechy aktivované – tzn. přes noc namočené ve vodě (10 ks)
- ořechová másla (kromě kešu másla)
Tuky:
- slunečnicový olej
- řepkový olej
- olivový olej
- avokádový olej
- arašídový olej
- kokosový olej
- olej z vlašských ořechů
- dýňový olej
- rýžový olej
- sezamový olej
- sádlo
- máslo
Maso a živočišné produkty:
- hovězí
- kuřecí
- ryby a mořské plody
- vepřové
- krůtí
- jehněčí
- klokanní
- tuňák konzervovaný
- vejce
Náhražky masa:
- seitan (pozor – není bez lepku)
- tofu
- tempeh
Sladidla:
- umělá sladidla, která nekončí na -ol (aspartam, sacharin, sukralóza)
- glukóza
- javorový sirup
- melasa (max. 1 čajová lžička)
- bílý cukr
- třtinový cukr
- rýžový sirup
- stévie
Dochucovadla:
- plnotučná hořčice
- dijonská hořčice
- kremžská hořčice
- majonéza (2 lžíce)
- tamari omáčka bez lepku
- sušená rajčata (max. 2)
- ocet balsamico (max. 1 lžička)
- červený vinný ocet
- bílý vinný ocet
- rýžový ocet
- tahini (1 lžíce)
- wasabi prášek (1 lžička)
Zvýrazňovače chuti:
- mandlový extrakt
- mátový extrakt
- vanilkový extrakt
- citrónová šťáva
- limetková šťáva
Mléčné výrobky:
- máslo
- camembert (2 trojúhelníčky)
- cheddar (2 plátky)
- cottage (4 lžíce)
- feta sýr (1/2 hrnku)
- kozí sýr chevre (1/2 hrnku)
- sýr haloumi (2 plátky)
- sýr havarti (2 plátky)
- mozzarella (1/2 hrnku)
- sýr pecorino (1/2 hrnku)
- ricotta (2 lžíce)
- brie (2 trojúhelníčky)
- sýr švýcarský (2 plátky)
- parmazán
- mléčné produkty zbavené laktózy
- jogurt z kozího mléka (1 kelímek)
Náhražky mléčných výrobků:
- kokosové mléko (125 ml)
- kokosové mléko v konzervě (1/3 hrnku)
- mandlové mléko (250 ml)
- makadamové mléko (250 ml)
- konopné mléko (250 ml)
- ovesné mléko (30 ml)
- quinoové mléko (250 ml)
- rýžové mléko (200 ml)
- mléko sójové ze sójových bobů (45 ml)
- mléko sójové ze sójového proteinu (250 ml)
- jogurt kokosový (1 kelímek)
Nápoje:
- pivo (max. 1)
- káva (max. 1 šálek)
- kombucha (180 ml)
- gin
- brusinkový džus (max. 250 ml)
- čaje: černý čaj, zelený čaj, bylinkové čaje, bílý čaj, chai tea, rooibos, honeybush
- kokosová voda (100 ml)
- vodka
- whiskey
- víno: bílé, červené a šumivé
Chuťovky:
- bezlepkové preclíky
- bramborové chipsy
- rýžové chlebíčky
- sorbet
- čokoláda bílá (15 g)
- čokoláda mléčná (15 g)
- čokoláda hořká (30 g)
Ostatní:
- agar agar
- rýžový protein
- hráškový protein (2 lžíce)
- kakaový prášek
- karobový prášek (1 lžička)
Dobrý den a mohu při této diete používat i bezlepkové těstoviny , jsem úplný začátečník ? A jak je to s kravským mlékem bez laktózy ??? Děkuji za tyto stránky jste super !!!
Dobrý den, mléko bez laktózy můžete a bezlepkové těstoviny také. Za sebe doporučuji hlavně rýžové a pohankové. 🙂
Dobrý večer, ja už som naozaj zúfalá:( trpím SIBO tretí rok, skúsila som aj niekoľko antibiotických kúr + low fodmap diéty a nikdy nepomohlo. Po rifaximíne sa mi zrútila imunita a ležala som dva mesiace na PN so všetkým možným. Čo sa týka diéty, vždy keď dodržiavam low fodmap diétu, je mi ešte horšie, jem len maso, vajíčko, rajčiny, cuketu, šalát, mrkvu, trocha quinoi a okrem toho, že som príšerne nafúknutá, mám po low fodmap diéte vždy vysoký cholesterol, kyselinu močovú a leukocyty. Nikdy inokedy zlé krvné výsledky nemám. Avšak keď zasa keď jem normálne bez obmedzení a žiadnu extra diétu nedržím, som príšerne unavená, často sa mi opakujú gastritídy, zle sa cítim aj psychicky, atď. Výsledky (opakovane) SIBO testu sú katastrofálne vystrelené, vlastne doktorka povedala, že málokedy videla tak zlý pripad, ako som ja. Už som naozaj zúfalá a vôbec z tohto blúdneho kruhu neviem von.:(
Momentálne som zasa týžden na low fodmap diéte, jem na raňajky vajíčko s rajcinou a kúskom hrubostennej papriky, na obed maso so šalátom a keď ma príšerne aj po tomto nafukovalo, dala som si na večeru len čisté chudé maso zo pstruha. V ten večer a noc som skoro zomrela od kŕčov, aké som mala.:((( Je možné, že tak telo reaguje na bielkoviny? Čo už mám jesť? Samotnú mrkvu celý týžden?:((((
Problém u vás mohou způsobovat rajčata a papriky. Ačkoliv jsou low-FODMAP, vadí hodně lidem. Pokud jíte zeleninu hlavně v syrovém stavu, zkuste spíše tepelnou úpravu. Nemám sice zkušenosti se SIBO, ale mám pocit, že je při něm doporučený jiný styl stravování než při IBS. Pokud ještě nejste členem naší FB skupinky, zavítejte do skupiny Syndrom dráždivého tračníku a low-FODMAP dieta. Jsou tam i lidé se SIBO a vzájemně si radí. 🙂
Dobrý den Šárko,
můžu sušené sójové mléko – Zajíc? S dietou teprve začínám a nevím.
Děkuji, Katka
Zajíce nedoporočuji, už vzhledem ke skryté fruktóze. Celkově je určitě lepší koupit si nebo vyrobit vlastní rostlinné mléko (např. rýžové nebo kokosové).
Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať,či je v eliminačnej fáze povolené hrozno.
Ďakujem za odpoveď,Zuzana.
Dobrý den, ano, hroznové víno je povolené.
Prosím Vás je normálne, že sj z nejakých povolených potravín mi nie je dobre? Napr. Z pečených zemiakov ma nafukuje. Ešte skúsim varené ale ak nebudú ok znamená to, že ich už nikdy nemám jesť? Zemiakový škrob v chlebíku mi nevadil. Som zatial len týždeň v eliminačnej fáze.
🙂
Možné to určitě je, některým lidem může vadit i rajče, paprika, hroznové víno a další low-FODMAP potraviny. Pokud na sobě něco takového pocítíte, potravinu jednoduše vyřaďte z jídelníčku a sledujte, jak se vaše trávení chová. 🙂
Dobrý deň.Môže sa teda chlebík zo špaldovej múky s bezlepkovým droždím?Alebo aký chlieb je vhodné si upiecť?Ďakujem.
Dobrý den, špaldovou mouku s bezlepkovým droždím na pečení určitě použít můžete. Stejně tak i různé přirozeně bezlepkové mouky, např. pohanková, kukuřičná, rýžová.
Dobrý den,
FODMAP dieta byla doporučena synovi (6 let). Vzhledem k tomu, že pro něho je náročné totálně změnit jídelníček, ráda bych mu dopřála alespoň zpestření pitného režimu domácí bezovou šťávou (obsahuje pouze cukr, kyselinu citrónovou a vyluhované květy bezu). Mám aplikaci od Monash University, kde samozřejmě nemají údaje o bezovce. Ale pokud dodržíme doporučovaný příjem cukru na 50 g, můžeme mu šťávu dávat?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jelikož nebyl bez testovaný Monash University, nemohu vám říct, zda bezovou šťávu můžete zařadit nebo ne. Já bych ji během eliminační fáze vynechala, později bych ji klidně vyzkoušela. Konečné rozhodnutí ale záleží na vás.
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, jaký je vás názor na tepelnou úpravu zeleniny formou pečení nebo grilování. Tj. zda pro snížení negativních účinků čerstvé zeleniny je to stejně vhodná úprava jako je vaření ve vodě nebo v páře.
Podle mě se i pečená a grilovaná zelenina tráví lépe než syrová. Samozřejmě záleží i na tom, kolik k přípravě zeleniny použíjete oleje a koření. Také je důležité zeleninu nepřipálit, ale udělat ji tak akorát. 🙂
Dobrý den,
chtěla bych poděkovat za veškeré informace na těchto stránkách, dietu držím dva týdny, a jsem zvědavá na finální efekt. Už teď na sobě ale pozoruji výrazné změny, což je skvělé – mám z toho radost!
Chtěla bych se jen zeptat, jak je to s jáhly a s kaštanovou moukou – lze jíst v eliminační fázi?
Děkuji !
Anna R.
Dobrý den, mám velikou radost, že vám dieta pomáhá! 🙂 Jáhly i kaštanovou mouku můžete bez obav jíst i v eliminační fázi. 🙂
Dobré ráno , ty potraviny co jsou zde uvedené jsou na jak dlouhou dobu ? Co potravina to spotřeba na den ? děkuji za odpověď s pozdravem
Jarmila
Jedná se o doporučené množství na porci.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda v eliminační fázi mohu bílkoviny doplňovat proteinem, který je bez laktózy, lepku.. Bohužel v poslední době nejsem schopná sníst dostatečné množství masa, vajíčka skoro nejím. Nechci si ho dávat každý den, ale občas.
https://aktin.cz/biotech-usa-iso-whey-zero-native
Našla jsem tento.
Dobrý den Renáto, doplňovat protein můžete, ale na vašem místě bych dala přednost proteinům rostlinným před živočišnými. Obzvlášť syrovátkový (i když je z něj odstraněna laktóza) může způsobovat trávicí potíže i lidem, kteří na SDT netrpí. Já sama mám skvělé zkušenosti s proteiny hráškovými, konopnými a rýžovými.
Dobry den,Sarka,ake mate skusenoati s dietou Fodmap u deti.Syn ma 9rokov vodikovy fruktozovy test katastrofa ,takze zaciname s dietou a ja mam stres ako to dieta zvladne .rad chrumka,ma.rad chipsy ktore som.neviem ci dobre nahradila.kukuricnymi chrumkami.Cim nahradit sladkosti keksy,zmrzlinu da sa.to?dakujem a drzim vsetkym palce.
Dobrý den, s low-FODMAP dietou u dětí zkušenosti nemám. Doporučuji běžné sladkosti nahradit domácími výrobky a příjem cukru snížit. Budete mít 100% jistotu co se týče složení i způsobu přípravy. Kukuřičné křupky moc vhodné nejsou, podle aplikace FODMAP od Monash Univerzity se doporučuje na porci jen 1 krekr o váze 12 g. Zkuste si do mobilu aplikaci stáhnout, usnadní vám výběr surovin i přípravu jídel.
A ještě jeden dotaz. …jak mám prosím překonat chuť na sladké …eventuálně čím nahradit sladkou chuť.?Mam velký výdej sportuji a týdně nachodím s nordik holemi 40, 50 km. Chybí mi energie a sladké asi není vhodné. 🙁Nejedla jsem sladkosti typu oplatek , ale bezlepkové , ořechové ,ovocné flapjacky…pekla jsem si svoje domácí,ale nevím čím osladit.Čekankový sirup je asi špatně že?
Sladkosti doporučuji nahradit ovocem (samozřejmě low-FODMAP a nepřehánět to s množstvím). Pokud byste vyloženě chtěla jen ukojit chuť na sladké něčím nekalorickým, můžete použít stevii. Nejlepší je samozřejmě péct si sladké sama, slazení čekankovým sirupem ale vhodné není vzhledem k vysokému obsahu inulinu. Zkuste sladit rýžovým nebo javorovým sirupem, případně malým množstvím kokosového cukru (povolená je 1 lžička na porci).
Dobrý den Šárko, chválím Vaše stránky,které mě velmi zaujaly.Při diagnoze SDT navíc s dosud nalezenými intolerancemi na kravské mléko, vejce,kiwi,rajčata. …už opravdu nevím co jíst. Střídavě zácpa nebo častější stolice a nevolnost ,pálení žáhy , nadmuté břicho s bolestmi mi opravdu davají zabrat.Dietu držím už 3 tydny a ulevilo se mi.Zhoršení nastává vždy a to s dietou i bez diety s menstruaci , ovulací.Navíc co dietu držím , jsem dost unavená a mam velmi nízký tlak. Je možné, že je to z diety?Myslíte, že když mám zjištěnou intoleranci krav.mléka automaticky jde o vyloučení laktózy vč. Bilkoviny z kravského mléka?Dosud mi nikdo neporadil, zda jde o intolerance na laktózu či bílkovinu. Mam rovnou vyloučit vše co obsahuje fruktózu, když mám intoleranci na rajčata? Stravuji se jednostranně a chybí mi chutné jídlo. Bez mléčných výrobků už jsem přes rok a čtvrt. Poradíte mi prosím?
Dobrý den, diagnózu bohužel stanovit nemohu, protože nejsem lékař. Co se týče intolerance kravského mléka, tam vám opravdu musí říct doktor, zda se jedná o alergii na bílkovinu nebo intoleranci laktózy. Intolerance rajčat nemusí hned znamenat intoleranci fruktózy. Proto by stálo za to hned po eliminační fázi vyzkoušet svou toleranci na jiné potraviny s obsahem fruktózy (doporučuji pro testování med). Zhoršení při ovulaci a menstruaci je u žen běžné, sama s tím mám velké problémy. Únava může být z diety a nemusí. Záleží na mnoha faktorech, jako je denní kalorický příjem, poměr makroživin a mikroživin ve stravě, úroveň pohybové aktivity, konkrétní zdravotní stav, braní léků, možný stres atd.
Dobrý deň, chcela by som sa spytat v eleminačnej fáze može sa jesť aj bezlepková múka alebo len múky ktoré ste vypisali?
Dobrý den, u bezlepkové mouky s obsahem deproteinovaného pšeničného škrobu je to složitější a musí se hlídat množství. Pokud si této mouky upečete chleba, můžete si dát na porci jen jeden plátek. Pokud si budete chtít takovou mouku koupit, tak je třeba ještě navíc sledovat přesné složení a vyvarovat se případných dalších složek, které by mohly být v elim. fázi nevhodné.
Jsem už velmi zoufalá… potřebuji Vaši pomoc! Jakékoli napady příjmu s otevřeno náručí.
Dobrý den. Hodně jsem četla že se při tomto postižení nesmí jíst syrová zelenina. Trpím STD projevujícím se průjmy. Mám tedy surovina které jsou povoleny v el. fázi tepelně upravovat nebo je mohu jíst i syrové…? Předem děkuji za odpověď
Ps: trpím tímto onemocněním už 8 let a ještě jsem nepřišla na nic co by mi pomohlo. Díky IBS trpím i psychycky… nechodím ven a na dovolené jsem nebyla 5 let. Více méně se u mně vyvinula agorafóbie. Nevím jak dál
Dobrý den Katko, to je nemilé a chápu, jak nepříjemný pro vás život s STD musí být. Nevzdávejte se ale a bojujte. Zkuste to po krůčkách, zpočátku stačí krátké procházky kolem domu. Ale rozhodně se do ničeho nenuťte a zbytečně se nestresujte. Co se týče zeleniny, syrová je obtížná na zažívání. Proto je lepší ji raději dusit nebo třeba vařit na páře. Je pak mnohem lépe stravitelná a tolik nenadýmá. Při Low-FODMAP dietě je však povolená i zelenina v syrovém stavu. Záleží na konkrétním člověku, jakým způsobem si ji upraví.
Dobrý den, je povolený ovčí sýr?
Dobrý den Petro, Monash University většinu ovčích sýrů netestovala, proto vám nemohu dát jednoznačnou odpověď. Testy však prošel sýr feta, u něhož je povolená porce 40 g odpovídající 3 lžícím. Snad jsem vám alespoň trochu pomohla. 🙂
Dobrý den ,
Ty poměry kolik toho mužeme to je dané na jeden den ? nebo na jednu porci ale víckrát denně ? Když je tam pulka hrníčku nečeho tak k snídani pulku rníčku anebo na celý den ?
Dobrý den, jedná se o doporučené množství na jednu porci.
Dobry den. Mezi zakazanymi a zaroven mezi doporučenými potravinami mate sojove mleko ze sojovych bobu. Kam tedy prosim patri? Dekuji za odpoved
Dobrý den Zuzko, sójové mléko vyrobené ze sójových bobů je high-FODMAP, a proto se v eliminační fázi nedoporučuje. V pořádku je sójové mléko vyrobené ze sójového proteinu. To jsem ale v ČR zatím neviděla. Doporučuji vám raději zkusit mléko rýžové, které je velmi dobře stravitelné.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda mohu zařadit do jīdelníčku sojový jogurt (Alpro)?
Mockrát děkuji za odpověď.
Sójové boby obsahují GOS a ve vyšší dávce i fruktany. Některým lidem mohou výrobky ze sóji vadit, jiným ne. Já osobně si jogurty od Alpra kupuju a nic mi nedělají. Nejdříve vám doporučuji projít eliminační fází, abyste zjistila, které cukry vám vadí a které s klidem zvládáte.
Dobrý den,
Šárko, prosím Vás, kam mohu zařadit rybíz v eliminační fázi?
Děkuji za odpověď, i za to, že jste…
Pavlína
Dobrý den Pavlíno, rybíz má vyšší obsah sorbitolu, proto do eliminační fáze bohužel nepatří. Držím palce ať je vám brzy lépe. 🙂
Dobrý den,je při této dietě dovoleno psylium?
Děkuji,Liba
Dobrý den, při Low-FODMAP dietě bohužel obecně doporučené není. Může totiž způsobovat nadýmání a průjem. Ve chvíli, kdy za sebou budete mít eliminační fázi ho však určitě můžete zkusit. Poznala jsem pár lidí, kteří trpí na SDT a přitom jim psyllium pomáhá.
Zdravím, ano, mohu potvrdit, ve zdravé výživě mi paní – výživová poradkyně poradila, že potřebuji doplnit tuto formu vlíkniny a opravdu mi po něm nebylo dobře, podrážděné střeva, nadýmání a několikrát po sobě na záchodě 🙁
Zdravím Vás,
ten seznam doporučených jídel je velmi zajímavý.Buď vůbec nechápu princip této diety nebo tam jsou úplné nesmysly.
Doporučeným nápojem je gin, vodka a whiskey??????? Vždyť základem celé této diety je zákaz alkoholu. A pivo maximálně 1, ale vodka, gin,whiskey a víno bez omezení v eliminační fázi:) ???!
Mléčné výrobky se nesmí vůbec, ale Vy jich tam máte doporučených dost. Celé je to nějaké divné.
Dobrý den, doporučené potraviny v eliminační fázi i jejich maximální porce pochází přímo od vědců z Monash University, kde Low-FODMAP dietu vynalezli. Při střevních potížích je samozřejmě nejlepší vynechat veškerý cukr, kofein i alkohol. Pokud však už máte eliminační fázi diety za sebou a vytváříte si vlastní jídelníček, na kterém budete moci fungovat dlouhodobě, je výhodné vědět, které druhy alkoholu jsou Low-FODMAP a co si můžete případně dát v rozumné míře na nějaké oslavě či třeba svatbě.
Dobrý den, nemůžu se nějak zorientovat v povoleném množství u zeleniny a ovoce. Najdu někde informaci, kolik je třeba 1/2 hrnku zeleniny gramů?
Pokud si kokosovou mouku připravím doma z kokosových vloček je to v pořádku? Dá se použít kokosová mouka zbylá po domácí výrobě kokosového mléka?
Jak je to s banánovou moukou? Může se používat? Není uvedena ani v zakázaných, ani v povolených potravinách. Pravděpodobně by byla lepší ta z nezralých banánů, než ta ze zralých. Je to tak?
děkuji
Dobrý den, co se týče převodu množství, na internetu můžete najít převodníky anglických měrných jednotek, kde uvidíte, kolik je 1 hrnek (=1 cup) a podle toho si zeleninu odvážit. Kokosová mouka se od sušené kokosové dužiny liší v tom, že se při její výrobě odstraní většina vody i tuku. Vzhledem k tomu obsahuje kokosová mouka větší procento oligosacharidů, fruktózy i polyolů jako stejné množství strouhané kokosové dužiny. Proto bohužel není při Low-FODMAP dietě doporučená. Zbytek kokosu, který vám zůstane po výrobě kokosového mléka určitě použít můžete. 🙂 Mouka ze zelených banánů je podle aplikace Mosnash University Low-FODMAP.
Dobry den,
prosim Vas, Vy tu pisete, ze sa moze obycajny biely cukor, trstinovy cukor atd. a to by som sa chcela spytat, ze ako je to mozne. Ved tie bakterie v creve, ktore su premnozene a kvoli ktorym sa drzi low-fodmap dieta sa zivia prave cukrom a sacharidmi vsetkeho druhu. Mne prvu vec, ktoru povedali ked mi zistili SIBO bolo, ze absolutne strikny zakaz konzumacie akehokolvek cukru a tiez inych sacharidov (cestoviny, ryza, zemiaky atd.), taktiez ovocie by som mala uplne vylucit (okrem jahod – tie ale nemozem kvoli histaminu, marhul – tie zase vy uvadzate ako zakazane a malin). Som z toho dost zmatena. Neberte to prosim ako rypanie, alebo nejaky utok, len by som chcela vediet, ze na zaklade coho uvadzate tie cukry ako povolene.
Dakujem.
Dobrý den, dietu Low-FODMAP vytvořili vědci z australské univerzity na základě pečlivého testování jednotlivých potravin. Zjistili, že některé cukry jsou při SDT pro lidské střevo dráždivější než jiné a právě klasický řepný cukr jim prý dělá nejmenší škodu. Samozřejmě, že pokud se cukrem budeme cpát od rána do večera, dobře nám nebude. Pro střevní biom je vždy nejlepší klasické cukry omezit na minimum, abychom zabránili množení patogenních bakterií. Bohužel nevím, jaké potraviny jsou a nejsou vhodné při SIBO, je možné, že jsou v tomto případě veškeré cukry tabu. Pokud vám toto doporučil lékař, určitě bych se tedy držela jeho rad. 🙂
Jak je to v eliminační fázi s kombinováním potravin, kterých obou můžu jen trochu? Např. můžu sníst okolo 10 mandlí a okolo 10 paraořechů, můžu si je tedy dát dohromady (20 ořechů celkem), nebo pouze 5+5?
Jak je to s kombinováním různých druhů FODMAP? Můžu trochu sýra i trochu kombuchy, můžu je ale mít dohromady?
Když chcete jíst současně více potravin, které ve větším množství obsahují příliš dráždivých forem cukrů, je třeba upravit celkovou dávku. Pokud byste chtěl/a např. k snídani do kaše mandle i para ořechy, vezměte si třeba 5 mandlí a 1 – 2 para ořechy. Sýr v kombinaci s kombuchou moc nedoporučuji kvůli možnému nadýmání. Odlišné druhy FODMAP kombinovat ale určitě můžete, jen je důležité hlídat si celkové množství. Pokud je doporučená dávka neomezená, řešit to nemusíte. V případě, že je daná doporučená dávka, pak s citem porci upravte.
Dobrý den, jak je to prosím s brokolicí a červenou řepou?? V jiném zdroji jsem se právě nopak dočetl, že to jsou potraviny s vysokým obsahem FODMAP….a je třeba se jím vyhýbat??
Děkuji
Dobrý den, podle Monash University 1 hrnek brokolice v rámci Low-FODMAP diety nedělá problém. Tolerovány jsou také 2 plátky červené řepy. Vyšší množství už může způsobit u citlivých jedinců nadýmání a průjmy. Pokud ale na sobě vysledujete, že vám dělá potíže i tato nižší dávka brokolice nebo řepy, zaměřte se raději na zeleninu, po které nemáte trávicí potíže. Doporučuju stáhnout si mobilní aplikaci FODMAP od Monash University, která obsahuje aktuální seznam testovaných potravin včetně doporučených porcí. Aplikace stojí asi 50 Kč, ale hodně ulehčí život. 🙂
Dobry den Sarko. Ta aplikace je asi pouze v angličtině?
Ano, je pouze v angličtině. Ale je doplněná obrázky a vyzná se v ní i člověk, který není v angličtině příliš zběhlý. 🙂
Dobry den, chcela by som vediet ako varit a piect, ked vidim, ze ked pri maslovej tekvici je uvedeny limit 1/4 hrnceka…tak to je jeden platok?? Ved to sa neoplati ani piect, kedze ja som si maslovu tekvicu robila v rure ako hlavne jedlo – teda len upecenu na kval. oliv. oleji. Nerozumiem, ako to teda riesit. Vyhadzovat ci plytvat potravinami mi nepride prilis spravne. Uz aj tieto obmedzene suroviny a potraviny nie su lacne. Dakujem pekne za vysvetlenie 🙂
Dobrý den, plýtvat potravinami vůbec nemusíte. Můžete udělat celou dýni, přidat k tomu třeba brambory nebo další zeleninu a třeba i nějaké maso a toto jídlo rozdělit do několika porcí tak, aby odpovídalo doporučenému množství. 🙂
Zdravím. ..já četla, že je vhodné dýně nekombinovať raději vůbec s ničím kvůli zažívání. ..
Dobrý den, o tom jsem, přiznám se, nikdy neslyšela. Schopnost trávení určitých potravin je ale hodně individuální. Je třeba zkusit sama na sobě, jaké kombinace vám dělají dobře a jaké ne.
Dobrý den chci se zeptat jak jíst maso opéct na pánvi a přidat třeba rýži nebo kuskus , vše dohromady nebo jíst zvlášt maso a zeleninu upravenou tepelně nevím jak nato mám dietu Fodmap děkuji. Afunkční žlučník
Dobrý den Evo, maso můžete jíst tak, jak jste zvyklá – orestovat na pánvi, grilovat, zapékat, dusit… Při špatném trávení ale rozhodně nedoporučuji smažení na velkém množství tuku. Není problém suroviny mezi sebou kombinovat. Hlavní je, aby vám po jídle bylo dobře a aby vám chutnalo. 🙂
Dobrý den, přemýšlím o vyzkoušení této diety kvůli častým střevním potížím a chci se zeptat, jak je to s jasmínovou rýží? A když je na výrobku napsáno, že může obsahovat lepek, i když ve složení přímo není, tak je to také zakázáno? Děkuji 🙂
Dobrý den Petro, jasmínová rýže je naprosto v pořádku. 🙂 Pokud se na výrobní lince běžně zpracovávají bezlepkové i lepkové suroviny, musí výrobci ze zákona uvádět, že produkt může obsahovat stopy lepku a to i přesto, že potravina žádný lepek neobsahuje. Pokud nemáte celiakii a chcete jen dodržovat Low-FODMAP stravování, vůbec se nemusíte bát. Pokud celiakií trpíte, určitě bych si na vašem místě raději tuto informaci ověřila přímo u výrobce nebo u jiných celiaků, kteří mají s produktem zkušenost – jistota je jistota. 🙂
Dobry den prajem, dakujem za skvelu stranku, ktora nam ulahcuje zivot 🙂 skusam low fodmap dietu uz stvrty tyzden, ale prve dva tyzdne boli tazke pretoze som vela veci porusila, nevedela som ako varit… takze efekt bol dost chaby. Potom som nasla vasu stranku a posledny tyzden bol zatial najlepsi. Nebol sice 100%, ale ucim sa. Podla pana Bukovskeho som zacala jest len 3x denne, pomedzi nic nevyjedat a citim sa ovela ovela lepsie. Paprika mi pravdepodobne tiez nerobi dobre, nevadi prezijem bez nej 🙂 V jednej veci zial nemam jasno a to kokos a kokosova muka. Kokos je povoleny ale kokosova muka nie. Preco?
Dobrý den, mám radost, že vám moje stránky ulehčují život. 🙂 Strouhaný kokos v dávce 1/4 hrníčku je ok, ale v kokosové mouce je bohužel vysoký obsah oligosacharidů, fruktózy a polyolů. Je to proto, že se při její výrobě z kokosové dužiny odstraní voda a tuk, takže koncentrace sacharidů je pak mnohonásobně vyšší.
Ďakujem 🙂
Dobrý deň, moja lekárka mi odporúčila držať túto diétu, pretože mám neustále silné bolesti brucha, ale zároveň mám všetky výsledky (krv, sono, gastro, stolica) v poriadku. Okrem bolesti brucha nemám žiadne iné sprevodné znaky . žiadne hnačky, zápchy, kyselinu.
Chcela som sa spýtať, keď si budem kupovať potraviny v eliminačnej fáze, musím pozerať na zloženie, aby neobsahovali žiadne zo zakázaných látok, ale čo v takom prípade, keď napr. si kúpim džús, kde v zložení je napísané len voda a koncentrát z pomarančovej šťavy, tam sa nemusím obávať fruktózy a pod.? Keď sa vo výživových údajoch džúsu uvádzajú sacharidy, to sú také, ktoré môžem konzumovať? Mám totiž trochu zmätok v tom všetkom. 🙂 Ďakujem za odpoveď.
Dobrý den, v eliminační fázi je mnohem lepší si místo kupovaného džusu dát vymačkanou šťávu z čerstvých pomerančů. U džusů totiž většinou nevíte, jaké cukry obsahují a hlavně, kolik je v nich fruktózy. Teď jsem se podívala do mobilní aplikace FODMAP a je zde uvedeno, že kupované džusy mají hodně vysoký obsah fruktózy a v eliminační fázi se proto nedoporučují.
Ďakujem 🙂 Je to dosť náročné sa v tom všetkom zorientovať .
Máte pravdu, ze začátku to vůbec není lehké. Ale věřím, že časem to pro vás bude brnkačka. 🙂
Dobrý den.
Chci se zeptat, jestli dojde při eliminační fázi k razantnímu úbytku na váze. Ráda bych tuto dietu vyzkoušela, ale zároveň nechci zhubnout. Spíš bych potřebovala přibrat.
Dobrý den, na to vám bohužel nedokážu jasně odpovědět. Dieta Low-FODMAP není redukční dieta a jejím cílem je „pouze“ upravit zažívání u lidí, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku (= má tedy za cíl eliminovat časté průjmy či zácpu). Pokud vás trápí ta první zmíněná možnost, kvůli které hubnete a pomocí diety se vám podaří obtíže zmírnit, můžete dokonce naopak přibrat. Podle toho, co vím, tak už se tímto způsobem podařilo přibrat hodně lidem, kteří bojovali s nízkou váhou. Záleží hlavně na tom, jaké potraviny z doporučeného seznamu budete jíst a jak často. Pokud chcete přibrat a bojíte se dalšího hubnutí, zaměřte se v eliminační fázi na to, abyste nevynechávala sacharidy, bílkoviny ani zdravé tuky. Určitě se nebojte masa, vajec, tofu, olivového oleje a zařaďte kvalitní obiloviny, jako jsou jáhly, quinoa, rýže, ovesné vločky… Na doplnění energie jsou skvělé také banány.
Dobrý deň, Šárka, začala som vynechávať kávu, aj keď je to pre mňa ťažké- také dobré espresso .-)
a ako náhradu som si zvolila ajurvedske kafe- čo je vlastne čistá čakanka + bylina podľa spôsobu účinku kávy.
No a otázka je- čakanka je v odporúčaných potravinách, ale cikorka je v zakázaných, tiež inulín- ktorého je v čakanke plno.
Aaa teraz som pochopila jednu vec asi- cikorka je zmes čakanka + obiloviny. Ale , čo ten inulín /aj keď je to super prebiotikum./
Pekný deň. Viera
Krásný den Viera, děkuju za dotaz. 🙂 Čekanka je v eliminační fázi povolená v určitém množství, ale pouze ta listová (čerstvá). Vláknina z čekanky –
inulin – která je součástí různých obilných káv, se bohužel při Low-FODMAP dietě nedoporučuje. Každý člověk je ale jiný a proto nemůžu říct, zda vám bude dělat inulin dobře nebo špatně. Pokud chcete zkusit vyloženě eliminační dietu, pak vám čekanku nedoporučím. Jestliže jste ale začala vynechávat kvůli špatnému trávení určité potraviny a tady na blogu se jen inspirujete, myslím si, že za zkoušku nic nedáte. 🙂 Zkuste ajurvédskou kávu zařadit do jídelníčku po malých dávkách a přidávejte postupně, pak lépe vysledujete, jak na vás působí.
Ahoj Sarka,rada by som sa spytala na cestoviny-bezlepkove,kukuricne? nikde som nenasla,ci su vhodne pre eliminacnu fazu…Dakujem pekne:)
V přiměřeném množství jsou kukuřičné těstoviny v eliminační fázi naprosto pořádku. 🙂 Určitě se ale mrkněte i na těstoviny rýžové, jsou moc dobré a pro trávení jsou ještě o něco lepší než ty kukuřičné. 🙂
Dobrý deň prajem, chcem v prvom rade pochváliť vydarenú a užitočnú web stránku. Moja otázka sa týka mliečnych výrobkov a laktózy. Všade píšete, že bezlaktózové výrobky sú v poriadku, ale všetky tieto výrobky podľa etikety sú bezlaktózové preto, že bol do nich pridaný enzým laktáza, ktorý rozštiepi laktózu a spraví tak to čo za normálnych okolností spraví tento enzým v čreve. Sú teda určené pre ľudí, ktorým tento enzým chýba. U tých, ktorým nechýba sa mi to zdá nelogické. Inak povedané po zjedení bezlaktózového výrobku, ak som zdravý/á a enzým laktázu v čreve tvorím, mám nakoniec v čreve úplne to isté čo pri normálnom laktózovom výrobku, lebo z neho nie je nič odobraté. Skrátka bezlaktózové výrobky obsahujú mliečny cukor tiež len už je rozložený – aj preto sú sladšie, takže sa divím, že sú vhodné pri low FODMAP diéte. Neviem či som sa vyjadrila zrozumiteľne, ale dúfam, že áno…. Potrebujem si to vyjasniť. Ďakujem.
Dobrý den Jarmilo, moc vám děkuji za pochvalu i milou zprávu. Bezlaktózové výrobky doporučuji zejména v eliminační fázi, kterou by měl člověk s dráždivým tračníkem začít ve chvíli, kdy se o této dietě dozví a rozhodne se ji vyzkoušet. Při ní se vyloučí veškeré složky, které mohou člověka dráždit a střevo se tak během několika týdnů zklidní a odpočine si od dráždivých potravin. Pokud jsme ale byli doposud zvyklí jíst mléčné výrobky a cítíme, že nám chybí, můžeme sáhnout po jogurtu, mléku nebo sýru bez laktózy. Je pravda, že v tuto chvíli nevíme, zda nám skutečně vadí laktóza nebo ne. Od toho je další fáze, kdy se postupně přidávají různé potraviny a my pozorujeme, jak na ně naše střevo reaguje. Pokud zjistíme, že laktózu nestrávíme, víme, že se mléčným výrobkům máme do budoucna zcela vyhnout nebo si čas od času dát výrobek, který je bez laktózy (= laktóza je rozštěpená do několika jiných cukrů, které jsou ale podle zásad Low-FODMAP diety v pořádku). Když ale zjistíme, že nám laktóza problém nedělá, vidím jako zbytečné si bezlaktózové výrobky kupovat. S tím s vámi naprosto souhlasím. Všechny mé recepty, které zveřejňuji jsou ale dle zásad Low-FODMAP diety vhodné při eliminační fázi, proto používám výrobky bez laktózy nebo takové, které obsahují jen stopová množství, se kterými si naše tělo ještě zvládne poradit (např. trochu parmazánu, pravého másla nebo mozzarelly). Hodně tu ale záleží na množství, nesmí se to přehánět. Doufám, že jsem vaši otázku správně pochopila a poskytla vám uspokojivou odpověď. 🙂 Pokud ne, ještě mi napište a dořešíme to. 🙂
Zajímalo by mě, jak je to s potravinami u kterých není uvedené kolik jich můžu za den sníst, je to neomezené? Děkuji 🙂
Dobrý den, tam, kde neuvádím přesnou denní dávku, to není nijak omezené. Určitě ale nedoporučuju se přejídat. Při syndromu dráždivého tračníku je lepší jíst menší porce vícekrát denně. Jak se říká, všeho moc škodí a i po dobrém a zdravém jídle nám může být zle, když to přeženeme. 🙂
Dobry den, chcem sa spytat salamy a sunka sa jest moze?Dakujem
Kvalitní šunka s vysokým podílem masa určitě ano, u salámů bych pečlivě hlídala složení. Jelikož jsou ale salámy často plné koření, konzervantů a nezdravých tuků, osobně je vůbec do svého jídelníčku nezařazuji. V eliminační fázi je lepší uzeniny vyloučit úplně. V následujících dnech/týdnech je třeba vyzkoušet, jak bude vaše tělo reagovat.
Dobře děkuji 🙂
Dobrý den, dnes ještě jeden dotaz – uvedené omezení množství jsou denní dávky nebo dávky na jedno jídlo? Děkuju za odpověď,
Katka Matoušková
Doporučená množství jsou denními dávkami.
Dobry den Sarko,, v komentech vyse jste psala ze to jsou davky na porci,,, tak ako to vlastne je? a kdyz se jedna o ryzi, jedna se o mnozstvi uz uvarene? Dekuji 🙂
Dobrý den, ano, podle aplikace Monash University se jedná o množství uváděné na jednu porci. U všech ingrediencí se počítá s gramáží v syrovém stavu.
Dobrý den, píšete, že špalda je doporučená potravina, jinde jsem ale našla, že lepek obsahuje a při bezlopkové a low fodmap dietě není vhodná. Jak to tedy je?
Dobrý den, při Low-FODMAP dietě není doporučená většina lepkových obilnin nikoliv proto, že by vadil samotný lepek, ale že tyto obiloviny obsahují fruktany, které jsou právě na lepek navázány. Špalda však jako jediná obilovina obsahující lepek tyto fruktany neobsahuje, a proto je při Low-FODMAP dietě vhodná, a to dokonce i v eliminační fázi diety. Pokud ale trpíte celiakií, je pro vás samozřejmě špalda nevhodná.
Děkuji 🙂
Super stránky,
jen mám otázku, jakto že je povolené tofu ale ne sójové boby (když v tofu jsou sójové boby) a také jakto že je povolený sýr cottage když je vždy naložený ve smetaně která zase dovolena není. Díky za odpověď. Mari
Dobrý den, díky moc za dotazy. Tofu je povolené z toho důvodu, že prošlo fermentací, díky které je pak sója lehce stravitelná. Z toho důvodu je povolená také sójová omáčka bez lepku a tempeh – vše prochází při výrobě fermentací. Jen u tofu doporučuju ho nejprve tepelně upravit, nebo alespoň krátce osmahnout na pánvičce. Bude se pak trávit ještě lépe. Sýr cottage je v rozumné míře také v pořádku, protože v něm není tak velké množství laktózy, jako například v lučině, mléku, čisté smetaně nebo máslu. Pokud ale máte vyloženě s laktózou problémy, vynechejte veškeré mléčné výrobky a sáhněte spíše po těch, které jsou laktózy zbavené. Také výrobky vyrábí např. Meggle nebo Madeta.
Dobrý den, dovolím si nesouhlasit s tím, že TOFU je fermentovaná potravina. Není tomu tak. TOFU se vyrábí vysrážením sojového mléka – neprochází fermentací (výhoda alespoň je, že není vysoce průmyslově zpracované). Osobně ho jíst nemohu, protože je opravdu těžké do žaludku a dlouho se tráví.
Dobrý den Kláro, máte pravdu, byla jsem přesvědčená o tom, že tofu prochází fermentací a není to tak. Opravdu se vyrábí vysrážením sójového mléka a během výroby se odplaví většina nestravitelných cukrů, které způsobují nadýmání. Pro mě je tofu těžké, pokud ho tepelně neopracuji. Když ho ale opeču na pánvi nebo ho přidám do omáčky, kterou povařím, nic mi po něm není. 🙂
Dobrý den, Šárko,
jsem moc ráda, že jsem narazila na tyto stránky. Seznamy doporučených i zakázaných potravin jsou úplně skvělé.
Jen jsem nikde nenašla, jaké tuky (oleje) je vhodné použít. Dále jsem se chtěla zeptat, jak je to s čočkou. Nevidím ji v zakázaných a v doporučených jen konzervovanou.
Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den Pavlíno, děkuju za milý komentář. 🙂 Tuky jsou kromě klasického másla (s laktózou) všechny v pořádku. Takže můžete používat olej řepkový, slunečnicový, olivový, dýňový, oříškový, ale třeba i sádlo. Máslo lze sehnat ve větších supermarketech i bez laktózy, takže pak je možné použít i to. Rozhodně bych si ale dala pozor na množství tuku – když je něco příliš tučné/mastné, může se udělat špatně i zdravému člověku. 🙂 Čočka stejně jako ostatní luštěniny, obsahuje fruktany, a proto není příliš vhodná. Pokud ale použijete konzervovanou a dáte si opravdu jen malé množství, neměla by tolik vadit. Chce to vyzkoušet, zda vám bude dělat dobře nebo ne. Já osobně ji zatím ozkoušenou nemám.
Dobry den. Prosim Vas, bryndza sa moze? Mne napriklad nerobi dobre ani surova paradajka, napriek tomu, ze je to moja oblubena zelenina 🙁
Dobrý den, při zpracování ovčího mléka na bryndzu dochází k úbytku mléčného cukru, a proto je i u lidí s nesnášenlivostí laktózy často dobře snášena. Chce to vyzkoušet a uvidíte, jak budete na bryndzu reagovat. Ze sýrů doporučuju hlavně ty plísňové, protože během zrání dochází ke značnému úbytku laktózy, někdy až téměř k úplnému vymizení. 🙂
Dobrý den, takže všechny plísňové sýry jsou povoleny?
Ano, plíseň v sýru se „živí“ laktózou, a proto jsou plísňové sýry buď úplně bez laktózy a nebo jí obsahují naprosté minimum. Jen si dejte pozor na množství a nepřehánějte to s porcemi. Tyto sýry totiž obsahují dost tuku, který ve větším množství může způsobit bolesti břicha nebo i průjem. Zkrátka všeho s mírou. 🙂
Dobrý den, ráda bych se informovala, jak je to v rámci této diety s lepkem. Měla jsem za to, že je mimo jiné postavena na tom, že se konzumují pouze bezlepkové potraviny. Vy však v některých receptech používáte ovesné vločky. Prosím tedy o objasnění 🙂 Dále bych si dovolila mít dotaz k uzeninám – zda ano či ne. Zda např. šunky s vysokým procentem obsahu masa jsou v pořádku či nikoli. Velmi Vám děkuji za odpověď? Veronika
Dobrý den Veroniko, díky za dotaz. 🙂 Při Low-FODMAP dietě – a hlavně v eliminační fázi se lepek opravdu nedoporučuje. Pokud však během reintroduction fáze zjistíte, že na lepek vaše střeva reagují dobře, není důvod si ho odpírat. A teď k těm vločkám – ovesné vločky neobsahují lepek, ale aveniny, které se v těle celiaka chovají stejně jako lepek, a proto ovesné vločky celiatici nesmí. Pokud ale netrpíte celiakií a pouze chcete dodržovat Low-FODMAP dietu, neměli by vám ovesné vločky (které neobsahují lepek, ale jen aveniny) vadit. Uzeniny s vysokým podílem masa jsou v rozumné míře v pořádku. Pokud byste si chtěla vybrat druh masa, tak je lepší dát přednost kuřecí a krůtí šunce před tou vepřovou – je lépe stravitelná. 🙂
Do sladidel bych určitě přidala stévii a do ochucovadel umeocet 🙂 U nápojů – šumivá vína určitě ne, stejně jako všechny ostatní nápoje s oxidem uhličitým. Víno (alkohol) také určitě nemůže být doporučená potravina (nápoj). Max. 1 sklenička…
Zelenina jako okurka, rajčata, paprika, vše je zasyrova těžce stravitelné. Rajčata je lepší zbavit slupky, okurku (cuketu) semínek.
Třeba se to někomu bude hodit 🙂 Jak už jsem psala, je to individuální, ale zrovna tahle jídla (nápoje) se obecně nedoporučují…. Petra
Stévii i umeocet do seznamu přidám, tyto potraviny jsou z hlediska Low-FODMAP diety v pořádku. Co se týče šumivých nápojů obecně, mohou nadýmat a nemělo by se to s nimi rozhodně přehánět. U hodně citlivých osob bych je vyřadila úplně. Zbavit rajčata slupky a cuketu/okurku semínek určitě také pomůže zjednodušit stravitelnost. 🙂 Ale přesně jak říkáš – tohle je velice individuální a každý si musí svou osobní toleranci těchto potravin ověřit sám. Tyto seznamy slouží jako takové doporučení a základní vodítko. Sestavení finálního jídelníčku a „bezpečných“ potravin už je jen na nás. 🙂
Dobrý den Šárko,
děkuji Vám za odpověď a přeji ať se daří