Typické vánoční cukroví, které milují děti i dospělí. Při vymýšlení bezlepkové a bezlaktózové varianty jsem nakonec vsadila na svou oblíbenou rýžovou mouku a tapiokovou mouku. Při vykrajování se s tímto křehkým těstem pracuje sice o něco hůř, ale není to žádná tragédie. 🙂
Suroviny:
- 200 g hladké rýžové mouky
- 60 g tapiokové mouky
- 40 g kukuřičného škrobu
- 200 g másla bez laktózy
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- na ozdobení: malinová marmeláda a moučkový cukr
Postup:
- Nejprve v míse smícháme všechny sypké suroviny a promícháme.
- Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého přidáme žloutky a máslo bez laktózy.
- Rukou vypracujeme kompaktní těsto, které pak dáme odpočinout na hodinku do lednice.
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia.
- Těsto vyválíme na cca 3 mm tenký plát a vykrajujeme kolečka. Ta pak umístíme na plech vyložený pečícím papírem. V troubě pečeme 10 minut.
- Upečená kolečka necháme vychladnout a poté slepujeme k sobě malinovou marmeládou. Podle chuti můžeme ještě na závěr posypat moučkovým cukrem.