Bez perníčků bych si nikdy nedokázala představit ty pravé Vánoce. Místo klasické pšeničné mouky jsem tentokrát použila mouku špaldovou a med jsem nahradila rýžovým sirupem. Výsledkem jsou výborné, zdravé a Low-FODMAP perníčky, které budou chutnat celé rodině. Špaldy se určitě nemusíte bát, jako jediná z „lepkových“ mouk neobsahuje fruktany, které právě nám tračníkářům tolik vadí. V případě, že netrpíte celiakií, ale pouze vám vadí fruktany (případně jste právě v eliminační fázi diety), špaldu určitě do svého jídelníčku můžete bez obav zařadit.
Suroviny:
- 250 g špaldové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 3 lžíce rýžového sirupu
- 50 g rozpuštěného másla bez laktózy
- špetka soli
- 1 lžička sody
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžičky koření do perníku
- 1 lžíce kakaa
- na polevu: 200 g moučkového cukru a 1 bílek
Postup:
- Všechny sypké suroviny vložíme do mísy a promícháme.
- Uprostřed vytvoříme rukou malý dolík a do něj rozklepneme 2 vajíčka a přilijeme rozpuštěné máslo.
- Rukou uhněteme kompaktní těsto a vložíme alespoň na 2 hodiny do lednice.
- Ztuhlé těsto vyválíme na cca 3mm tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary.
- Perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem s dostatečným odstupem (během pečení se perníčky totiž hodně nafouknou) a dáme do již předehřáté trouby péct na 175 stupňů na 10 – 12 minut.
- Upečené perníčky necháme vychladnout a zdobíme je klasickou bílkovou polevou.