Mrkvový špaldový koláč

Pokaždé, když mám chuť na něco sladkého, ale zároveň trochu zdravějšího, udělám lehký mrkvový koláč. Je příjemně vlahý, chuťově výborný a vůbec byste na první ochutnání nepoznali, že není upečený z klasické bílé mouky. Špaldě se naštěstí nemusíte ani při Low-FODMAP dietě vyhýbat. Jako jediná z mouk obsahujících lepek totiž neobsahuje fruktany, které často způsobují tračníkářům nepříjemné střevní potíže. Pokud tedy nemáte celiakii, špaldu do svého jídelníčku můžete bez obav zařadit. 🙂

Zimní granola s ořechy

Suroviny:

  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 skořicový cukr
  • 4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička koření do perníku
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 300 g mrkve
  • 200 ml bílého jogurtu bez laktózy
  • 200 ml slunečnicového oleje

Postup:

  1. Mrkev očistíme a najemno nastrouháme.
  2. Do větší mísy nasypeme všechny sypké suroviny a smícháme.
  3. Přidáme ostatní ingredience a pořádně promícháme.
  4. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme 30 – 40 minut na 175 stupňů Celsia.
Mrkvový koláč
Mrkvový koláč bez laktózy

4 komentáře

  1. Omlouvám se, ale má očekávání byla větší, než konečný výsledek. Musela jsem dochutit, jinak by byl špaldový koláč nepoživatelný. Rozřízla jsem, pokapala rumem, namazala marmeládou (domácí bio), zpět slepila půlky a nakonec potřela čokoládovou polevou. Pak jsme byli schopni konzumovat, ale už to nebylo tak úplně FODMAP…..

  2. Dobrý den. Jak se tak dívám na tento recept, tak se olizuji až za ušima – ale, je mi líto – není to pro mne. Jsem „těžký bezlepkář“ a udělat sebemenší detní chybu se mi nevyplácí – a v tomto receptu je napsaná špalda, která obsahuje velké množství lepku. Navíc jsem na tom tak dobře, že jsem vyřadila veškeré cukry, škroby, mouky a dokonce i potraviny, z nichž se škrob vyrábí – takže brambory i rýži. A tak jsem si dovolila podívat se na Vaši nabídku receptů, a zastím jsem nenašla to, co by se mi líbilo – zkusím ještě více prohledat Vaše recepty a jsem zvědavá, zda něco najdu – doufám, že ano. Protože v tom množství receptů co je na internetu je velice málo takových, které by mi pasovaly. I tak děkuji za Vaši nabídku. Marcela

    • Dobrý den Marcelo, mrzí mě, že vám dělám mrkvovým špaldovým koláčem takové chutě, když si jej nemůžete dát. 🙁 Kombinace bezlepkové diety a vyloučení cukrů včetně brambor a rýže nebude jistě jednoduchá. Nejsem si jistá, zda na mém blogu najdete to, co hledáte, ale třeba se k něčemu nakonec dopátráte. 🙂 Každopádně je to pro mě dobrý podnět k zamyšlení, abych vytvořila něco, co byste si mohla vychutnat jak vy, tak i další lidé s tímto dietním omezením. Děkuji za milou zprávu i za skvělý tip pro mé budoucí tvoření a přeji vám hodně zdraví a chutných jídel bez lepku a cukrů. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *