Bezlepkový jahodový dort s vanilkovým krémem a želatinou

Tento lehký jahodový dortík bez lepku a laktózy je skvělý jako narozeninový dárek. Jeho příprava je navíc jednoduchá a poměrně rychlá. Chuťově nepoznáte rozdíl od klasického dortu, ve kterém je pšeničná mouka, mléko a máslo. Základem je bezlepkové piškotové těsto, následuje tenká vrstva džemu, vanilkový pudink, čerstvé ovoce a vše završí želatina. Místo jahod můžete dort ozdobit malinami, borůvkami nebo třeba kiwi. Záleží na tom, co zrovna máte po ruce. 🙂

Bezlepkový jahodový dort s vanilkovým krémem a želatinou

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 2 vanilkové pudinkové prášky bez lepku
  • 140 g rýžové mouky
  • 40 g čirokové mouky
  • 2 lžíce vody
  • jahodová marmeláda
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 500 ml bezlaktózového mléka
  • 400 g čerstvých jahod (můžete použít i jiné ovoce)
  • 2 sáčky práškové želatiny
  • 400 ml vody nebo ovocné šťávy (jahodová, borůvková,…)

Postup:

  1. Začneme těstem. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Ke směsi přidáme rýžovou i čirokovou mouku, 2 lžíce vody, 1 pudinkový prášek a pořádně promícháme.
  2. Nalijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy a pečeme 30 – 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  3. Hotové těsto vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.
  4. Těsto potřeme tenkou vrstvou jahodové marmelády.
  5. Pustíme se do vanilkového pudinku, který připravíme z jednoho sáčku vanilkového pudinku, 2 lžic moučkového cukru a 0,5 l bezlaktózového mléka. Postupujeme podle návodu na obalu.
  6. Hotový pudink můžeme ihned nalít na upečené těsto potřené marmeládou.
  7. Počkáme, než pudinková vrstva zchladne, a poté začneme na dort vršit omyté a pokrájené jahody.
  8. Nyní je na čase připravit želatinu z prášku, lžíce cukru a vody nebo ovocné šťávy. Držíme se návodu na obalu a lehce teplou želatinou zalijeme rovnoměrně celý dort.
  9. Hotový dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout.
Bezlepkový jahodový dort s vanilkovým krémem a želatinou
Bezlepkový jahodový dort pod sklem

10 komentářů

  1. Jenom napíšu svůj nápad a názor: do těsta jsem radši ještě dala 1/2 balíčku prášku do pečiva, když už se v receptu nešlehá sníh z bílků – aby těsto bylo nadýchané. Taky jsem tam dala 5 lžic oleje, aby těsto nebylo suché. Jinak fajn recept 🙂

  2. Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, jak velkou dortovou formu používáte na toto množství surovin?
    Děkuji a přeji krásný den,
    Monika

  3. dobry den. chcem sa opytat ako je mozne ze v low fodmap diete pouzivate cukor? co ja viem je uplne zakazany

    • Dobrý den Adriano, klasický řepný cukr i několik dalších sladidel spadá do kategorie Low-FODMAP. Mrkněte do seznamu povolených potravin a nebo do aplikace Monash University. Nesmí se to s ním ale přehánět a sladkosti obecně by se měly v jídelníčku člověka s dráždivým tračníkem vyskytovat jen výjimečně.

  4. Dobrý večer, chtěla jsem udělat váš ovocný dort a vůbec se mi nepovedl korpus, mám ho nízký a tuhý.Mohu se zeptat jakou rýživou mouku dáváte a jestli tam něco nechybí. Děkuji za odpověď Laďka

    • Dobrý večer, to mě mrzí, že se vám korpus nepovedl. 🙁 Používám klasickou hladkou rýžovou mouku. Pokud jste měla korpus příliš nízký, zkuste příště použít formu s menším průměrem nebo zdvojnásobit gramáž ingrediencí. Ztuhnout může těsto v případě, že během pečení otevíráte troubu nebo dort vyndáte z trouby po upečení příliš rychle a necháte ho v chladnější místnosti. Někdy je lepší obecně piškotové těsto nechat dojít ve vypnuté troubě, aby rychle nespadlo. Mně se to ale nikdy s tímto receptem nestalo. Jiné důvody, proč se vám toto přihodilo mě bohužel nenapadají… :/

    • Ahoj Ladislavo,
      pri peceni vsech bezlepkovych moucniku je dulezity i postup. Vejce s cukrem musi byt opravdu naslehane do peny, ne jen zamichane, s testem se musi zachazet opatrne (neklepnout s formou, nechat pomalu schladnou – jak psala Sarka). Ja pecu piskot i trochou tuku (usleham maslo, pak sleham s vejci a nakonec zasleham cukr), mufinky s olejem. Muzete zkusit i variantu, ze bilky uslehate zvlast (do tuha) a pridate az nakonec – lehce vmichat. Urcite to priste vyjde, bezlepkove peceni je trochu narocnejsi, ale da se to vychytat 😉
      Eva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *