Tento lehký jahodový dortík bez lepku a laktózy je skvělý jako narozeninový dárek. Jeho příprava je navíc jednoduchá a poměrně rychlá. Chuťově nepoznáte rozdíl od klasického dortu, ve kterém je pšeničná mouka, mléko a máslo. Základem je bezlepkové piškotové těsto, následuje tenká vrstva džemu, vanilkový pudink, čerstvé ovoce a vše završí želatina. Místo jahod můžete dort ozdobit malinami, borůvkami nebo třeba kiwi. Záleží na tom, co zrovna máte po ruce. 🙂
Suroviny:
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- 2 vanilkové pudinkové prášky bez lepku
- 140 g rýžové mouky
- 40 g čirokové mouky
- 2 lžíce vody
- jahodová marmeláda
- 3 lžíce moučkového cukru
- 500 ml bezlaktózového mléka
- 400 g čerstvých jahod (můžete použít i jiné ovoce)
- 2 sáčky práškové želatiny
- 400 ml vody nebo ovocné šťávy (jahodová, borůvková,…)
Postup:
- Začneme těstem. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Ke směsi přidáme rýžovou i čirokovou mouku, 2 lžíce vody, 1 pudinkový prášek a pořádně promícháme.
- Nalijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy a pečeme 30 – 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Hotové těsto vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.
- Těsto potřeme tenkou vrstvou jahodové marmelády.
- Pustíme se do vanilkového pudinku, který připravíme z jednoho sáčku vanilkového pudinku, 2 lžic moučkového cukru a 0,5 l bezlaktózového mléka. Postupujeme podle návodu na obalu.
- Hotový pudink můžeme ihned nalít na upečené těsto potřené marmeládou.
- Počkáme, než pudinková vrstva zchladne, a poté začneme na dort vršit omyté a pokrájené jahody.
- Nyní je na čase připravit želatinu z prášku, lžíce cukru a vody nebo ovocné šťávy. Držíme se návodu na obalu a lehce teplou želatinou zalijeme rovnoměrně celý dort.
- Hotový dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout.
Jenom napíšu svůj nápad a názor: do těsta jsem radši ještě dala 1/2 balíčku prášku do pečiva, když už se v receptu nešlehá sníh z bílků – aby těsto bylo nadýchané. Taky jsem tam dala 5 lžic oleje, aby těsto nebylo suché. Jinak fajn recept 🙂
Dobrý den Šárko, super tip, díky za něj. 🙂
Děkuji moc. Musím změřit tu svoji a podle toho pak případně upravit dávku 😉
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak velkou dortovou formu používáte na toto množství surovin?
Děkuji a přeji krásný den,
Monika
Dobrý den Moniko, používám dortovou formu o velikosti 26×6,5 cm.
dobry den. chcem sa opytat ako je mozne ze v low fodmap diete pouzivate cukor? co ja viem je uplne zakazany
Dobrý den Adriano, klasický řepný cukr i několik dalších sladidel spadá do kategorie Low-FODMAP. Mrkněte do seznamu povolených potravin a nebo do aplikace Monash University. Nesmí se to s ním ale přehánět a sladkosti obecně by se měly v jídelníčku člověka s dráždivým tračníkem vyskytovat jen výjimečně.
Dobrý večer, chtěla jsem udělat váš ovocný dort a vůbec se mi nepovedl korpus, mám ho nízký a tuhý.Mohu se zeptat jakou rýživou mouku dáváte a jestli tam něco nechybí. Děkuji za odpověď Laďka
Dobrý večer, to mě mrzí, že se vám korpus nepovedl. 🙁 Používám klasickou hladkou rýžovou mouku. Pokud jste měla korpus příliš nízký, zkuste příště použít formu s menším průměrem nebo zdvojnásobit gramáž ingrediencí. Ztuhnout může těsto v případě, že během pečení otevíráte troubu nebo dort vyndáte z trouby po upečení příliš rychle a necháte ho v chladnější místnosti. Někdy je lepší obecně piškotové těsto nechat dojít ve vypnuté troubě, aby rychle nespadlo. Mně se to ale nikdy s tímto receptem nestalo. Jiné důvody, proč se vám toto přihodilo mě bohužel nenapadají… :/
Ahoj Ladislavo,
pri peceni vsech bezlepkovych moucniku je dulezity i postup. Vejce s cukrem musi byt opravdu naslehane do peny, ne jen zamichane, s testem se musi zachazet opatrne (neklepnout s formou, nechat pomalu schladnou – jak psala Sarka). Ja pecu piskot i trochou tuku (usleham maslo, pak sleham s vejci a nakonec zasleham cukr), mufinky s olejem. Muzete zkusit i variantu, ze bilky uslehate zvlast (do tuha) a pridate az nakonec – lehce vmichat. Urcite to priste vyjde, bezlepkove peceni je trochu narocnejsi, ale da se to vychytat 😉
Eva