Šárka Zajíčková 5 min. 45 min.

Quinoa je skvělá v tom, že se hodí téměř ke všemu. Můžete ji zkombinovat s čerstvou i dušenou zeleninou, masem i dalšími obilovinami. Chutná skvěle naslano i nasladko, tudíž se vám jen tak neomrzí. Kombinace s rajčatovou omáčkou s lilkem a cuketou je moje oblíbená. V tomto receptu si můžete pohrát s bylinkami, kterými omáčku ochutíte. Můžete sáhnout po klasické bazalce, petrželce nebo třeba oreganu.

Quinoa se zeleninovou omáčkou

Suroviny:

  • 200 g quinoi
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 4 rajčata
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 1 cuketa
  • 1 menší lilek
  • sůl
  • barevný pepř mletý
  • oregano čerstvé i sušené
  • petrželka sušená

Postup:

  1. Quinou uvaříme podle návodu na obalu a mezitím si připravíme zeleninovou směs.
  2. Cuketu a lilek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
  3. Rajčata omyjeme a pokrájíme na malé kousky.
  4. Na pánev nalijeme trochu řepkového oleje a zeleninu na něm krátce osmahneme.
  5. Po pár minutách směs osolíme, opepříme a zalijeme rajčatovým protlakem. Pokud je třeba, podlijeme trochou vody, aby se nám zelenina nepřipalovala ke dnu.
  6. Omáčku necháme přibližně 15 minut dusit.
  7. Teprve těsně před podáváním omáčku dochutíme čerstvými bylinkami.