Nádivka je stejně jako mazanec nebo beránek tradičním velikonočním pokrmem. Klasická nádivka je ale bohužel plná pšeničného pečiva, které se ještě namáčí v mléce. Stačí ale udělat pár drobných změn a Low-FODMAP velikonoční nádivka je na světě. Nejdůležitější je dát do ní hodně čerstvého špenátu, kopřiv a bylinek. To dodá nejen krásnou barvu, ale také důležité vitaminy a minerály.
Suroviny:
- 300 g bezlepkového pečiva (housky, veky, chléb…)
- asi 1 hrnek mléka bez laktózy
- 150 g uzeného masa
- 4 vejce
- 3 hrsti čerstvého listového špenátu
- čerstvá petrželka
- čerstvá pažitka
- 2 hrsti kopřiv
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- kurkuma
- muškátový oříšek
Postup:
- Bezlepkové pečivo nakrájíme na kostičky, přelijeme mlékem a necháme vsáknout.
- Uzené maso nakrájíme na malé kostičky.
- Listový špenát, kopřivy a bylinky pokrájíme nadrobno.
- K pečivu přidáme nakrájené uzené maso, špenát, kopřivy, bylinky, vejce, olivový olej, prášek do pečiva, sůl, pepř, kurkumu a špetku muškátového oříšku. Vše pořádně promícháme.
- Zapékací mísu vymažeme margarínem a nádivku do ní vlijeme.
- Pečeme nejprve zakryté na 190 stupňů přibližně 45 minut. Poté odklopíme víko a pečeme ještě dalších 15 minut, dokud nádivka nezezlátne na povrchu.