Šárka Jirchářová 10 min. 30 min.

Vláčný koláč s rebarborou, jahodami a velkou porcí drobenky je ideální k odpolednímu čaji. Ovoce do tohoto koláče používejte raději vždy čerstvé, nikoliv mražené (na chuti je to pak hodně znát). Já jsem drobenkou opravdu nešetřila. Pokud ale chcete, můžete použít jen poloviční množství než je uvedené v receptu.

Jahodovo-rebarborový koláč bez lepku

Suroviny:

  • 250 g rýžové mouky
  • 50 g čirokové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 250 ml mléka bez laktózy
  • 200 g čerstvých jahod
  • 4 stonky rebarbory
  • na drobenku: 100 g rýžové mouky, 100 g cukru krupice, 100 g másla bez laktózy

Postup:

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva.
  2. Vejce utřeme s olejem a cukrem.
  3. K vaječné směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko.
  4. Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Omytou rebarboru taktéž nakrájíme na malé kousky.
  5. Plech vymažeme a vysypeme rýžovou moukou a těsto na něj vlijeme.
  6. Připravíme si drobenku z másla bez laktózy, rýžové mouky a cukru krupice.
  7. Na těsto klademe plátky jahod a rebarboru. Vršek posypeme hojně drobenkou.
  8. Pečeme 30 minut na 175 stupňů Celsia.
Jahodovo-rebarborový koláč bez lepku
Rebarborový koláč bez lepku