Vláčný koláč s rebarborou, jahodami a velkou porcí drobenky je ideální k odpolednímu čaji. Ovoce do tohoto koláče používejte raději vždy čerstvé, nikoliv mražené (na chuti je to pak hodně znát). Já jsem drobenkou opravdu nešetřila. Pokud ale chcete, můžete použít jen poloviční množství než je uvedené v receptu.
Suroviny:
- 250 g rýžové mouky
- 50 g čirokové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 g cukru krupice
- 1 vejce
- 125 ml rostlinného oleje
- 250 ml mléka bez laktózy
- 200 g čerstvých jahod
- 4 stonky rebarbory
- na drobenku: 100 g rýžové mouky, 100 g cukru krupice, 100 g másla bez laktózy
Postup:
- Mouku smícháme s práškem do pečiva.
- Vejce utřeme s olejem a cukrem.
- K vaječné směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko.
- Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Omytou rebarboru taktéž nakrájíme na malé kousky.
- Plech vymažeme a vysypeme rýžovou moukou a těsto na něj vlijeme.
- Připravíme si drobenku z másla bez laktózy, rýžové mouky a cukru krupice.
- Na těsto klademe plátky jahod a rebarboru. Vršek posypeme hojně drobenkou.
- Pečeme 30 minut na 175 stupňů Celsia.
Dobrý deň, dnes som vyskúšala Váš recept, koláčik chuťovo výborný, pre mňa osobne aj dosť sladký, na budúce dám určite menej cukru. Som histaminička, olej a ovocie, ktoré uvádzate v recepte ja nemôžem dala som si podľa svojej diety čučoriedky. Cesto sa mi zdalo dosť riedke aj drobenka mi doň „vpadla“ Chcela som sa spýtať či to má tak byť, lebo s bezlepovými múkami nemám pri pečení veľké skúsenosti.
Ďakujem
Dobrý den Alenko, koláč má být trochu tekutější. Pokud se koláč dobře propekl, tak ani propadnutí drobenky není na škodu. 🙂 S bezlepkovými moukami se bohužel pracuje hůře, ale dá se to praxí vychytat. 🙂
Tenhle koláč je úžasný!!! K nerozeznání od koláčů z klasické mouky, možná ještě lepší 🙂 Jenom mi nevyšla rýžová mouka, tak jsem musela nastavit trochou kukuřičné v těstě, ale zdá se, že to vůbec nevadilo 🙂
Mám velikou radost, že se koláč povedl a hlavně, že vám chutnal! 🙂 K té rýžové mouce se může přidat i kukuřičná nebo třeba pohanková. Je ale vždy lepší, když je v těstě větší podíl mouky rýžové. Ta totiž dodá koláči správnou lehkost. 🙂