Seznam zakázaných potravin pro eliminační fázi

Jídla s vysokým obsahem FODMAPs jsou náročnější na trávení a mohou způsobovat nepříjemné symptomy, jako jsou křeče v břiše, nadýmání, průjem, zácpa atd. Obsahují vysoké množství fruktózy, laktózy, polyolů nebo fruktanů a GOS (=galaktooligosacharidů). V eliminační fázi diety Low-FODMAP je doporučované všechny tyto potraviny na pár týdnů vyřadit a to až do vymizení symptomů. Rozhodně se jim ale nemusíte vyhýbat po zbytek života! Během další fáze diety totiž zjistíte, co vám skutečně dělá problémy, případně jaké množství ještě vaše tělo snese. Je možné, že celý jogurt nestrávíte, ale pokud si dáte jen 3 lžičky, vůbec nic se vám nestane. 🙂 Díky tomu se vám rozšíří spektrum potravin, které budete moci bez problémů jíst. A naopak budete mít přehled o tom, co vám konkrétně nedělá dobře a bude tak lepší se tomu vyhnout.

Ovoce:

  • jablka (polyoly a fruktóza)
  • meruňky (polyoly, fruktany a GOS)
  • ostružiny (polyoly)
  • moruše (fruktóza)
  • avokádo (polyoly)
  • třešně (polyoly, fruktóza)
  • fíky (fruktóza)
  • sušené ovoce s výjimkou malého množství brusinek a rozinek (1 lžička)
  • grapefruit (fruktany a GOS)
  • liči (polyoly)
  • mango (fruktóza)
  • většina ovocných džusů (pokud obsahují nevhodné ovoce nebo přidanou fruktózu)
  • nektarinky (polyoly, fruktany a GOS)
  • broskve (polyoly)
  • hrušky (fruktóza, fruktany a GOS)
  • hrušky nashi (fruktóza, fruktany a GOS)
  • kaki persimon (fruktany a GOS)
  • švestky a blumy (polyoly, fruktany a GOS)
  • granátové jablko (fruktany a GOS)
  • datle (fruktany a GOS)
  • goji (fruktany a GOS)
  • jackfruit (fruktóza, fruktany a GOS)
  • ananas sušený (fruktany a GOS)
  • rozinky sultánky (fruktóza, fruktany a GOS)

Zelenina a houby:

  • artyčoky (fruktany a GOS)
  • artyčoková srdíčka v nálevu (fruktóza)
  • chřest (fruktóza)
  • kapusta (fruktany a GOS)
  • květák (polyoly)
  • vodní meloun (fruktóza, polyoly, fruktany a GOS)
  • cikorka (fruktany a GOS)
  • kukuřice sladká (polyoly, fruktany a GOS)
  • česnek (fruktany a GOS)
  • cibule bílá a červená (fruktany a GOS)
  • pórek – bílá část (fruktany a GOS)
  • hráškové lusky (polyoly, fruktany a GOS)
  • hrášek (fruktany a GOS)
  • pampeliška
  • houby lesní (polyoly)
  • žampiony čerstvé a vařené (polyoly)
  • houby shiitake čerstvé a vařené (polyoly)
  • jarní cibulka – bílá část (fruktany a GOS)
  • šalotka (fruktany a GOS)
  • batáty (polyoly)
  • zelí bílé fermentované (polyoly)

Obiloviny:

  • ječmen (fruktany a GOS)
  • pšenice (fruktany a GOS)
  • pšeničné lupínky (fruktany a GOS)
  • pšeničné nudle a těstoviny (fruktóza, fruktany a GOS)
  • žito (fruktany a GOS)
  • kuskus pšeničný (fruktany a GOS)
  • bílá a celozrnná mouka pšeničná (fruktany a GOS)
  • kamutová celoznná mouka (fruktany a GOS)
  • lupinová mouka (fruktany a GOS)
  • kokosová mouka (fruktóza, polyoly, fruktany a GOS)

Luštěniny:

  • fazole adzuki (fruktany a GOS)
  • fazole černé (fruktany a GOS)
  • fazole red kidney vařené (fruktany a GOS)
  • cizrnové výhonky (fruktany a GOS)
  • sójové boby (fruktany a GOS)
  • hrášek vařený (fruktany a GOS)

Ořechy:

  • kešu (fruktany a GOS)
  • pistácie (fruktany a GOS)

Mléčné výrobky:

  • podmáslí (laktóza)
  • smetana (laktóza)
  • smetana zakysaná (laktóza)
  • pudink z kravského mléka (laktóza)
  • zmrzlina (laktóza)
  • margarín s obsahem laktózy (laktóza)
  • kefír (laktóza)
  • mléko kravské a kozí (laktóza)
  • mléko kondenzované (laktóza)
  • krémový sýr
  • mascarpone
  • jogurt klasický i řecký (laktóza)

Náhražky mléčných výrobků:

  • sójové mléko ze sójových bobů (fruktany a GOS)

Sladila:

  • agávový sirup (fruktóza, fruktany a GOS)
  • fruktóza
  • vysokofruktózový kukuřičný sirup (HFCS)
  • med (fruktóza)
  • inulin
  • isomalt
  • mannitol
  • maltitol
  • sorbitol
  • xylitol

Dochucovadla, omáčky a aditiva:

  • barbecue omáčka
  • sójová omáčka s obsahem lepku
  • worcestrová omáčka
  • hummus (fruktany a GOS)
  • kečup slazený glukózovo-fruktózovým sirupem (fruktany a GOS)

Nápoje:

  • rum (fruktóza)
  • nápoje s obsahem vysokofruktózového kukuřičného sirupu
  • heřmánkový čaj (fruktany a GOS)
  • fenyklový čaj (fruktany a GOS)
  • ovocné čaje (fruktóza, fruktany a GOS)
  • čaj oolong (fruktany a GOS)

67 komentářů

  1. Prosím Vás, ako je to s brokolicou v eliminačnej fáze? Može sa jesť? A koľko? Ďakujem

  2. Dobrý deň,
    ďakujeme za úžasnú stránku a dobré rady. Chcem sa opýtať, ktoré ingrediencie mi môžu vadiť v zelenom kari s kuracím mäsom. Dávam tam len olivový olej, zelené papriky, zelené kari, trocha fazuľových alebo hrachových zelených luskov, čerstvý zázvor a kokosové mlieko. Kedysi som dávala i chilli, šampiňóny, zelený hrášok, cibuľu, cesnak a pór. To už nedávam. Nevidím tu zakázané koreniny, môže byť problémom samotné zelené kari? Za prípadnú odpoveď veľmi pekne ďakujem.

    • Dobrý den, problém může dělat buď samotné kari, větší množství zeleniny nebo celkové množství snězeného jídla. Někomu vadí jídla s větším množstvím surovin a koření.

  3. dobrý den,
    Klobouk dolů před vašimi stránkami. Tato dieta mi byla doporučena mým alergologem, již nyní držím dietu na pšenici a mléčné výrobky (prokázána alergie). Špalda mi ale nevadí. Myslela jsem si, že když obsahuje lepek, budu ji také muset v eliminační fázi vysadit, ale v jednom dotazů na domácí kvaskove pečivo uvádíte, že se může. Je tedy dovolena, i když je špalda druhem pšenice?

    • Dobrý den, ano přesně tak, při low-FODMAP dietě totiž není problé samotný lepek, ale fruktany, které se u většiny obilovin vážou na lepek. Špalda však fruktany neobsahuje, ačkoliv obsahuje lepek. Proto je povolená. 🙂

  4. Dobrý deň,rada by som sa opýtala,či je povolený domáci ražný chlieb, pripravený z celozrnnej ražnej múky. Viem,že raz v eliminacnej fáze povolená nie je. Kvaskovanim by však raz mala byť lepšie stráviteľna. Pýtam sa preto,aby som eliminacnej fázu zbytočne nekazila kvaskovym ráznym chlebom.Velmi pekne ďakujem.

  5. Dobrý den, co deproteinovaný pšeničný škrob? Spousta bezlepkovych potravin ho obsahuje
    Děkuji

    • Dobrý den Michale, jeden plátek chleba upečeného z bezlepkové mouky s obsahem deproteinovaného pšeničného škrobu můžete i v eliminační fázi. Při větším množství už pečivo obsahuje více oligofruktanů a galaktooligosacharidů, což může citlivým jedincům vadit.

    • Dobrý den, vypadá to, že Monash University zelený ječmen ani chlorellu zatím netestovala. Nemůžu vám tedy bohužel říct, zda jsou při eliminační fázi Low-FODMAP diety vhodné nebo ne.

  6. Dobrý den,už tři měsíce mám bolesti v levém podžebří,je to takový nepříjemný tlak,časté škrundání v břiše,pocit plnosti a občas i nechuť k jídlu.Prošla jsem již několik vyšetření a zatim vše v pořádku.Začínám už si připadat jako hypochondr,ale břicho mě prostě stále bolí.Narazila jsem na Vaše stránky a asi zkusim na pár týdnu držet dietu a třeba se dostaví nějaké výsledky.Ješte bych se rada zeptala,zda se může v prní části diety sojový jogurt?Děkuji.

    • Dobrý den Šárko, sójové jogurty v Monash Univerzitě zatím nejsou otestované. U sójového mléka je to ale tak, že pokud je vyrobené ze sójových bobů, vhodné pro eliminační fázi není. Jestliže je ale vyrobené ze sójového proteinu, problémy nedělá. To samé by podle mě mělo platit i s jogurty. Bohužel u nás v ČR jsem zatím na mléko ze sójového proteinu nenarazila. Proto bych se raději sójovým jogurtům (které obsahují jako hlavní ingredienci sójové mléko nebo sójové boby) raději vyhnula a nahradila je třeba kokosovým jogurtem.

  7. Dobrý den, kromě in-tolerance na laktózu mám i alergii na kravskou bílkovinu a tak mi vadí i bezlaktozové výrobky (, které ji i přesto mají) dosud jsem to nahrazovala sójovým mlékem, ale jak čtu, tak to je v eliminační fázi zakázané. Proto bych se ráda zeptala, čím bych toto mohla nahradit, jestli třeba rýžovým nebo kokosovým mlékem. Děkuji za odpověď

    • Dobrý den Báro, sójové mléko vyrobené ze sójových bobů opravdu vhodné pro eliminační fázi není. Můžete ho ale s klidem nahradit mlékem rýžovým, kokosovým nebo mandlovým.

  8. Dobrý den,
    ráda bych věděla jak to je s fruktooligosacharidy v probiotikách.
    Moc děkuji Věra

    • Dobrý den, fruktooligosacharidy v probioticích plní důležitou úlohu a slouží jako zdroj energie. Bez nich by hodné bakterie jen těžko přežily a v našich střevech by pak nemohly správně pracovat. Jejich množství je v těchto doplňcích stravy poměrně nízké a nemělo by ani při SDT vadit.

  9. Dobrý den! Máte zkušenost s cizrnovou moukou? Nikde nemohu dohledat, jestli ji smím, nebo ne. 🙂
    Děkuji moc za odpověď a především za skvělé stránky!!!!
    Petr

    • Dobrý den, cizrnovou mouku ještě v Monash University netestovali. Ale koukala jsem, že je povoleno 100 g cizrnových těstovin a 42 g konzervované cizrny. Malé množství cizrnové mouky by tudíž škodit nemuselo.

    • Dobrý den, alkohol obecně může střeva dráždit a tak bych se mu v případě trávicích obtíží raději vyhnula. Podle podle Monash University je ale sklenka bílého vína v pořádku a spadá do kategorie low-FODMAP.

        • Olomoucké tvarůžky jsou typické pro ČR, proto je samozřejmě na australské univerzitě netestovaly. 🙂 Mají ale poměrně vysoký obsah bílkovin a nižší procento laktózy, takže je mohou strávit i ti, kterým laktóza nedělá dobře, ale určité množství mléčného cukru přesto snesou. Do eliminační fáze bych je nedoporučila, ale v běžném jídelníčku mohou být zajímavým zpestřením. Určitě si ale nejdřív zjistěte svou toleranci na menším množství a postupně přidávejte. 🙂

  10. Dobry den Sarko. Děkuji za Vaše stránky! Rada bych se zeptala zda pri eliminacni fazi diety je mozno jist bezlepkove pecivo a bezlaktozove mleko?

    • Dobrý den Zuzko, bezlaktózové mléko určitě můžete. Bezlepkové pečivo také, pokud ovšem neobsahuje suroviny, které patří na seznam zakázaných potravin. Nejlepší je si bezlepkové pečivo péct doma, pak totiž máte absolutní přehled o tom, co jíte. 🙂

  11. Dobrý den, ráda bych se zeptala kam se řadí hraška? tedy hrachová mouka? a zda je možná nebo ne?

  12. Dobrý den,
    chci se zeptat, moc tomu nerozumím.
    Je eliminační fáze, tam se smí jíst která jídla?? 🙂
    A pak je další fáze?, a tam se jí vše nebo…
    Děkuji za vysvětlení

  13. Všetko co zjem sa odzrkadli ma mojom bruchu mám ho ako balón.Som nafúknutá a je to dosť nepríjemné.Zakaždým mám vetry aj pol dňa uz mi to fakt lezie na nervy.Je to veľmi nepríjemné zvlášť v práci.Zdá sa mi,že vôbec nič nemôžem zjesť.

    • Dobrý den Tino, zkuste zařadit do pitného režimu bylinky, jako je např. meduňka a máta. K tomu přidejte lehkou pohybovou aktivitu ve formě procházek. Vyzkoušet můžete i probiotika. Když to všecno zkombinujete s vhodnou stravou, mohlo by se vám alespoň trochu ulevit.

  14. Chcem sa opýtať mám dlho problému bolesti brucha nafukovanie po každom jedle bola som na sibo teste a mám ho pozitívni a neviem teraz, čo môžem jesť čo nie už som ztoho nestastna

    • Dobrý den, vaše potíže mě moc mrzí. Se SIBO bohužel zkušenosti nemám, pouze se syndromem dráždivého tračníku, na který dobře funguje právě Low-FODMAP dieta. Pokud máte zájem, ráda vás přivítám v uzavřené FB skupince https://www.facebook.com/groups/1385471704854818/, kde si s dalšími lidmi s SDT (mnoho z nich má navíc i pozitivní SIBO) vzájemně radíme a pomáháme. Určitě byste tam získala spoustu informací a hlavně podpory. 🙂

  15. Dobrý den, chci se zeptat ohledně čajů – heřmánkový a fenyklový – překvapilo mě, že by se vlastně neměly, ale třeba ten fenykl je skvělý na nadýmání, tak myslí se tím, že by se neměl pít vůbec nebo v menším množství? Jde mi o to, jestli ten obsah škodících látek je tak velký, že to přebije ty benefity (zklidnění a hojení střev a žaludku, proti nadýmání, apod.), které tyto čaje mají? 🙂 Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den Sylvo, je to tak, i hodně slabý odvar z heřmánku či fenyklu obsahuje velké množství oligosacharidů. V eliminační fázi je proto doporučené se jim vyhnout. Pokud byste totiž na oligosacharidy byla citlivá, eliminační fáze by vám neulevila a byla by zbytečná. Čaje můžete vyzkoušet po dokončení elim. fáze, kdy zjistíte, jak na vás působí. Mně osobně heřmánek ani fenykl nevadí a občas tyto bylinky popíjím, když mi není dobře. 🙂

  16. Dobrý deň Katka, chcela by som sa opýtať na čirokovú múku ( obilnina bez lepku), či je vhodná, nikde som takúto informáciu nenašla, či náhodou neviete a spravili ste veľmi dobrý zoznam, čo sa môže a čo nie, ďakujeme.

    • Dobrý den Andrea, jsem ráda, že vám seznam pomáhá. 🙂 Čirokovou mouku jsem bohužel v aplikaci od Monash University nenašla, pravděpodobně tedy ještě nebyla otestovaná. Podle složení se mi zdá ale neškodná a osobně ji moc ráda používám. Pokud jste v eliminační fázi a chcete ji dodržovat opravdu striktně, tak ji přesto raději vynechte a do jídelníčku ji zařaďte o pár týdnů později. 🙂

  17. Dobrý den, chci se zeptat, zda se smí při eliminační fázi jíst také pečivo a jaké. Je nějaký návod na sestavení deního jídelníčku od snídaně až po večeři. Děkuji za odpověd.

    • Dobrý den Hanko, v eliminační fázi můžete jíst bezlepkové pečivo. Nejlépe takové, které si doma upečete a máte jistotu, co přesně obsahuje. Inspiraci pro sestavení jídelníčku můžete zkusit hledat třeba na Pinterestu, kde se dá dostat k zajímavým tipům. Obecný návod, který by seděl úplně každému, ale neexistuje. Je třeba si jídelníček sestavit podle svých vlastních potřeb.

    • Dobrý den, mrkněte na seznam doporučených potravin, kde najdete spoustu ovoce, které je vhodné i při eliminační fázi. 🙂 Já jsem jedla hlavně banány, mandarinky, pomeranče a kiwi.

  18. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné v eliminační fázi jíst kompotované ovoce např. švestky? Děkuji za radu.

  19. Dobrý den, ráda bych se zeptala, proč je low-fodmap dieta považovaná za velmi restriktivní. Vidím zde všechny základní složky stravy – ovoce, zelenina, maso, ryby, oleje, semínka. Čeho při jeho striktním dodržování může vzniknout nedostatek? Díky za odpověď, Katka Matoušková

    • Dobrý den Katko, jedná se tu hlavně o množství ovoce a zeleniny, které je doporučené za jeden den zkonzumovat. Pokud si člověk dodržující Low-FODMAP dietu nehlídá složení svého jídelníčku, může snadno sklouznout ke stravě, která je chudá na vitaminy, minerály i vlákninu. Jestliže si ale jídla plánujete a snažíte se každý den sníst dostatek ovoce i zeleniny (samozřejmě ne víc, kolik je doporučené), žádný deficit vám nehrozí. 🙂

  20. Dobry den, patri syrovatka (i susena v hotovych vyrobkoch) mezi zakazane alebo povolene potraviny?dakujem za radu

    • Syrovátka obsahuje velké množství laktózy a v eliminační fázi povolená není. Pokud zjistíte, že vám laktóza nedělá špatně, určitě si ji v malém množství dopřát můžete. Pokud ale na laktózu citlivá jste, raději se syrovátce vyhněte obloukem.

  21. Hezký den Šárko, zkusila jsem dietu FODMAP držet, ale za 2 měsíce jsem přibrala 4 kg. Dietu držím kvůli syndromu dráždivého tračníku /průjmy cca 12x denně i více, nadýmání/ – jenže k tomu mám cukrovku, reflux a hlavně jsem v invalidním důchodu s neoperovatelnou cystou v páteřním kanálku, která zásadně ovlivňuje pohyblivost – chodím o berlích a prakticky se neohnu. Vše komplikuje navíc tím způsobená obezita 3.stupně /při 164cm vážím 116 kg/ – přibrala jsem z cca 67 kg asi za 4 roky, přičemž prvních 30kg za cca 1/2 roku, co nemohu sportovat/. Je mi 52 let. Mám ještě i nevyléčitelné ostruhy na obou patách – mnoho ozařování, ale bez výsledku. Pohyb mi působí bolest, svou váhu už neunesu.. Jsem bývalá sportovkyně a něco vydržím, hrála jsem tenis, jezdila na kole, lyžovala, ale můj život už je jen trápení. Nic z toho už nemohu. Jedině plavání mi dělá dobře, ale nejsem z Prahy a dojíždět na plavečák nemám s těmi průjmy jak a z invalidního důchodu si to ani nemohu častěji jak 1-2x dovolit- Mám totiž ještě dvě děti 12 a 15 let. 4 roky se léčím v Gastroenterologickém ústavu v Praze, ale je to horší a horší. Mám mnoho vyšetření,kolonoskopií a gastro, rozborů alergenů apod., ale není to nic platné. I paní doktorka je ze mě nešťastná. Beriatrocký zákrok prý není možný kvůli refluxu a dieta na cukrovku a FODMAP nějak nejdou k sobě. Byla jsem teď v podstatě na dýních a africkém sumečkovi, ale nedá se to vydržet už dále a přibrala jsem i z toho. Pravidelně jíst nemohu, protože kdykoliv někam jedu mimo domov, musím den před tím přestat jíst kolem poledne, abych jen nelítala od WC k WC. Mám z toho hrozný stres, chodím už jen podle WC. Navíc je to složité i s hygienou, doma mám spršku, ale na veřejných WC ji nemají a já se nemohu hygienicky očistit. Tak někdy nejím i 24 hodin. Máte pro mě nějakou radu?

    • Dobrý den Šárko, moc mě vaše potíže mrzí. Bohužel nejsem odborník a tak vám nemůžu poskytnout erudovanou radu. Z mého pohledu je pro vás ale hodně důležité naučit se jíst pravidelně a v menších porcích. Vím, že je velice těžké jíst, když víte, že druhý den máte někam jet. Já mám s cestováním také velké problémy. Zjistila jsem ale, že hladovění příliš nepomůže. A pokud to takto budete praktikovat delší dobu, můžete mít problémy také se žaludkem, případně to může mít za následek další přibývání na váze. Když si tělo naopak zvykne na pravidelný přísun živin, nebude mít potřebu si všechny tuky schraňovat na horší časy. Také je dobré jíst pestrou stravu a nejíst stále to samé dokola. Doporučuju vám zařadit zeleninu a to zejména vařenou nebo pečenou (čerstvá zelenina nadýmá a u citlivějších osob může způsobit průjem). Jezte také málo tučné maso – kuře, krůta, ryby a nevyhýbejte se ani ovoci (banány, kiwi, citrusy, jahody, maliny, borůvky). Z doplňků stravy mi hodně pomohl vápník, který zahušťuje stolici (jen si musíte dát pozor, abyste nepřekročila doporučenou denní dávku) a pokud se mi průjmy zhorší, tak sahám po Smectě nebo živočišném uhlí – je to mnohem lepší řešení než Imodium a podobné driáky. Co vám ale doporučuju ze všeho nejvíc je odborník, který vám pomůže nastavit jídelníček tak, aby se vám zlepšilo zažívání a také abyste lépe shodila nějaké to kilo. Poptejte se u svého gastroenterologa, jistě vám někoho doporučí. Já osobně mám výborné zkušenosti s institutem ISCARE, kde mají skvělou nutriční terapeutku.

    • Dobrý den, Šárko,
      právě jsem narazila na Váš komentář/dotaz. Sama mám VELKÉ a ZÁVAŽNÉ problémy se střevy. Vyzkoušela jsem, a stále zkouším, kde co. Mám velmi dobré zkušenosti s tzv. SCD výživou. Osobně ji 100% dodržovat nemohu kvůli komplikovansti mého zdravotního stavu, ale hodně se mi díky ní ulevilo. Zkuste mrknout na http://www.uzdravtesejidlem.cz
      Přeji Vám co nejvíce zdraví a síly! Nevzdávejte to!
      M.

      • Dobrý den Moniko, děkuji za váš komentář. S SCD dietou bohužel nemám dobré zkušenosti. Povoluje pouze potraviny, které mi dělají většinou velmi zle a naopak zakazuje suroviny, se kterými trávicí potíže vůbec nemám. Určitě si ale i tento výživový směr najde své příznivce, kterým od potíží uleví. 🙂 Děkuji a vám také přeji hodně zdraví a sil. 🙂

  22. Dobrý den, Šárko. Jsem velmi ráda, že jsem narazila na vaše stránky, kde je vše krásně popsáno. Před 2 lety jsem totiž onemocněla campylobacterií a od té doby jsem nepřestala mít průjem. Při pročtení vašich příznaků jsem se asi našla a tak se chci zeptat, zda i bez kolonoskopie a určení diagnnózy mohu absolvovat vaši dietu? Podle odběrů krve i stolice je vše v pořádku a na kolonoskopii se zrovna nehrnu. Na doporučení lékaře jsem při onemocnění držela bezbílkovinovou dietu asi měsíc, zhubla jsem 10 kg, ale následně mi vypadaly vlasy ve dvou ohraničených útvarech. Kila jsem samozřejmě nabrala zpět a za ty dva roky ještě dalších 10 kg přibrala, jelikož vyjít odpoledne bez blízkosti wc není možné a tak sedím doma a energii dobíjím čokoládou a oplatky. Mám tedy 30 kg nadváhu a každý se diví, že s průjmem nejsem průhledná..:-) Asi k fodmap dietě nesmím žádné vitamínové doplňky jako vápník, hořčík, zinek a pod? A jsou i případy, kdy se člověk vyléčí a může se zase normálně stravovat? Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den Jitko, děkuju vám za zprávu. Vypadá to, že naše problémy s dráždivým tračníkem začaly úplně stejně. 🙂 Campylobakterie mi stejně jako vám zničila střevní mikroflóru. Bohužel se mi i po jejím přeléčení (které evidentně neproběhlo dobře) během několika let tvořil zánět, na který se přišlo až po 5 letech. Pamatuju si, že jsem celou tu dobu měla neustále velké problémy s průjmy, nadýmáním a bolestmi břicha, ale jelikož krev i výtěry byly v pořádku, lékaři mě odbývali s tím, že mé potíže pramení ze stresu. A jelikož dráždivým tračníkem trpím už odmala, tak se tato diagnóza prostě nabízela. Až kolonoskopie, na kterou jsem šla minulý rok, ukázala zánět, který se vytvořil celých 5 let právě po špatně přeléčené campylobakterii. Věřím vám, že se na vyšetření střev zrovna nehrnete, ale podle mých zkušeností je to to nejlepší, co můžete v tuhle chvíli udělat. Až teprve na ní zjistíte, zda se jedná „jen“ o narušenou střevní mikroflóru a syndrom dráždivého tračníku nebo jestli se uvnitř vašich střev skrývá třeba zánět. Z té bezbílkovinové diety se mi hrůzou naježily chlupy po celém těle. Divím se, že vám něco takového doporučil lékař. 🙁 Člověk by měl jíst vyváženě – bílkoviny, sacharidy, tuky a ne jednu z těchto složek úplně vyškrtnout z jídelníčku. 🙁 Vitaminové doplňky můžete, také občas doplňuju vápník, hořčík, vitamin C. Jen dávejte pozor na složení a vyhýbejte se preparátům, které obsahují umělá sladidla (ta nedělají moc dobře střevům) a laktózu, pokud jste na ní citlivá. Syndrom dráždivého tračníku bohužel vyléčitelný není. Lze pouze zmírnit jeho příznaky, a to správnou stravou, vyhýbáním se stresu, dostatečnou pohybovou aktivitou. Jakmile najdete ve svém životě harmonii, zlepší se i trávicí problémy. Bohužel ale neznám člověka, který by se z těchto problémů „vyléčil“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *