Pohankové palačinky jsou téměř k nerozeznání od těch klasických „lepkových“. Je pravda, že v nich pohanku lehce cítíte, ale rozhodně to nezhoršuje jejich chuť, možná spíš naopak. ☺ Důkazem může být to, že na pohankových palačinkách si pochutnávají i lidé v mém okolí, kteří LOW-FODMAP dietu držet nepotřebují. U palačinek si jen dejte pozor na konzistenci a těsto nedělejte příliš husté. Držte se doporučené gramáže a nebojte se, že těsto bude zezačátku příliš řídké. Těsto bude 20 minut odpočívat a během té doby viditelně zhoustne. Já osobně mám ráda pohankové palačinky s banánem a javorovým sirupem nebo s hořkou čokoládovou pomazánkou z DM. Ta je LOW-FODMAP a navíc veganská, takže se nemusíte bát, že by obsahovala laktózu. Jen to s ní nepřehánějte, příliš kakaa nám nemusí dělat moc dobře. Zkrátka všeho moc škodí.
Suroviny:
- 225 g hladké pohankové mouky
- 500 ml rýžového mléka
- 2 vanilkové cukry
- špetka soli
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 vejce
Postup:
- Všechny suroviny smícháme a promícháme ručním mixérem.
- Palačinkovou směs necháme 20 minut odpočinout.
- Poté smažíme vždy na troše oleje palačinky.
- Přebytečný tuk můžete odsát do ubrousku.
- Na talíři můžeme palačinky zdobit banány, borůvkami, javorovým sirupem, džemem nebo třeba jogurtem bez laktózy.
Dobrý den,kolko ks može zjest 1 osoba?dakujem
Palačinky obsahují bezpečné suroviny, u kterých nemusíte hlídat přesné množství. Co se týče banánu, tam se doporučuje 100 g na porci.