Tento recept je oproti klasickému chuťově výrazně odlišný. Jsme totiž zvyklí na chuť cibule a česneku, která se přidává jak do špenátu, tak i k pečenému masu. Přesto, pokud máte chuť na českou klasiku, vyzkoušejte tuto LOW-FODMAP verzi. Jen doporučuji jídlo pořádně okořenit a nebát se soli, pepře ani kmínu. Když jsem toto jídlo dělala poprvé, kořením jsem šetřila a bylo to takové neslané nemastné. Pokud se toho ale nebudete bát, bude to chuťově moc dobré.
Suroviny:
- 400 g vepřové plece
- 2 balení čerstvého listového špenátu nebo 1 balení mraženého
- 1 vejce
- suchá směs na přípravu bramborového knedlíku bez lepku
- sádlo
- sůl
- pepř
- kmín
Postup:
- Jako první okořeňte a osolte maso. Vložte ho do pekáčku, přidejte k němu asi lžíci sádla a lehce podlijte vodou.
- Pekáček přiklopte a dejte péct do trouby na 180 stupňů přibližně na 50 minut.
- Pokud se voda vypaří, ještě jednou maso podlijte.
- Knedlík připravte podle návodu na obalu.
- Většinou stačí suchou směs pouze smíchat s vodou a vytvarovat knedlíky. Ty pak vařte 15 minut ve vroucí osolené vodě.
- Špenát krátce poduste. Nezapomeňte ho osolit a opepřit. Ke konci k němu ještě přidejte vajíčko – tím se špenát dobře zahustí.
- Podávejte přelité výpekem z masa.