Zapečené brambory jsou jednoduché a vděčné jídlo. Pokud k nim přidáte dostatek zeleniny a bílkovinu v podobě vajec a šunky, máte vyvážený oběd, který vás zasytí, ale zároveň vám po něm nebude těžko. Řapíkatý celer dodá bramborám zajímavou chuť. Jen ho nezapomeňte zbavit opravdu pečlivě všech vláken.
Suroviny:
- 8 brambor
- 2 mrkve
- 4 výhonky řapíkatého celeru
- 200 g kuřecí šunky
- 1 rýžová smetana
- 2 vejce
- 100 g strouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
Postup:
- Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
- Dejte pozor, abyste z řapíků celeru odstranili všechna vlákna. To jde nejlépe nožem nebo klasickou škrabkou.
- Do zapékací misky střídavě skládáme brambory, mrkev s celerem a šunku.
- Každou vrstvu jemně osolíme a opepříme a zakončíme vrstvou brambor.
- V misce si rozšleháme vejce s rýžovou smetanou, strouhaným parmazánem, solí a pepřem.
- Vylijeme na brambory a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů Celsia.
- Prvních 40 minut pečeme přikryté alobalem a na posledních 20 minut alobal sundáme, aby se na bramborách vytvořila kůrka.