Kupovaný bezlepkový chléb bývá často předražený a chuťově ani není moc dobrý. Proto jsem se rozhodla, že si zkusím chleba bez lepku upéct sama doma. Nakonec z toho vyšla výborná chlebová placka. Těsto doporučuju přikrýt utěrkou a dát někam, kde je teplo, nejlépe položit na topení, nebo alespoň vedle topení. Jestliže je venku pěkně, postačí, když mísu s těstem postavíte na pár minut na sluníčko. Během pečení placka popraská a zhnědne, to jí ale nijak neubírá na chuti.
Suroviny:
- 150 g pohankové mouky
- 150 g rýžové mouky
- 50 g bramborového škrobu
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 3 lžičky cukru krupice
- 4 1/2 lžíce olivového oleje
- 250 ml vlažné vody
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky slunečnicových semínek
- 2 lžičky pomletých lněných semínek
Postup:
- Všechny suroviny smícháme dohromady a necháme půl hodiny v teple kynout (nejlépe přikryté utěrkou).
- Po půl hodině vlijeme do malého pekáčku, který jsme si předtím vyložili pečícím papírem.
- Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme 40 minut, nebo dokud placka nezhnědne.
Prosím Vás kde zoženiem sáčok sušeného droždia? To asi nie je klasické droždie….
Sušené droždí seženete v jakémkoliv obchodě s potravinami. Většinou bývá vedle kypřících prášků, vanilkových cukrů atd.