Jáhly se na našich talířích vyskytují jen velmi sporadicky. Je to ale velká škoda, protože se jedná o zdravou a výživnou potravinu. Lze je připravit na mnoho způsobů. Pokud si nevíte rady, jak je v kuchyni použít, přistupujte k nim podobně jako ke kuskusu. Chutnají výborně naslano i nasladko a jsou velmi lehce stravitelné. Já jsem tentokrát použila mrkev s cuketou. A jelikož je tato zelenina hodně jemná, doplnila jsem celé jídlo ještě osmahnutým uzeným tofu, které jídlu dodá zajímavou chuť.
Suroviny:
- 300 g jáhel
- 2 střední mrkve
- 1 cuketa
- 1 balení uzeného tofu
- 1 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- pepř
- petrželka
Postup:
- Jáhly uvaříme podle návodu. Nezapomene je ale nejdříve propláchnout pořádně vodou, abychom je zbavili hořkosti.
- Mrkev a cuketu očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
- Do hrnce dáme lžíci oleje a cuketu s mrkví na něm krátce orestujeme. Zalijeme trochou vody a dusíme do změknutí.
- Uzené tofu nakrájíme na kostičky a krátce osmahneme na troše oleje.
- Uvařené jáhly smícháme s podušenou zeleninou, osolíme, opepříme a přidáme petrželku.
- Před podáváním ještě posypeme kostičkami tofu.