Šárka Jirchářová 10 min. 15 min.

Cílem reintroduction fáze je otestování všech FODMAP skupin a zjištění vaší tolerance všech problematických skupin sacharidů. Mnoho potravin obsahuje více typů FODMAP (reps. obsahují více než jeden druh sacharidu), ale jsou tu i ty, u kterých dominuje pouze jeden typ sacharidu (laktóza, fruktóza, sorbitol, mannitol, fruktan nebo GOS). A právě tyto potraviny jsou vhodné k testování.

FRUKTÓZA

Při testování fruktózy je nejlepší zkusit:

  • med
  • pomerančový džus
  • artyčoky
  • chřest
  • hrachové lusky
  • sušená rajčata (4 a více kusů)
  • agávový sirup
  • vysokofruktózový kukuřičný sirup (tzv. HCFS)

Fruktózu ve velkém množství obsahuje i rum, ale mnohem vhodnější jsou k testování výše uvedené potraviny. 🙂 Já jsem si vybrala med, který lze velmi dobře zařadit do týdenního jídelníčku (můžete si s ním osladit čaj, kaši nebo si ho dát samotný).

LAKTÓZA

U testování laktózy je dobré začít nejprve potravinami se středním obsahem laktózy. Pokud toto zvládnete, pak teprve v dalším týdnu přejděte k potravinám s vysokým obsahem laktózy. S laktózou mívá problémy hodně lidí, a tak je dobré začít s opravdu malými porcemi a ty postupně navyšovat. Nesnězte tedy najednou celý jogurt, ale začněte třeba se dvěma lžičkami a podle toho případně navyšujte množství.

Potraviny se středním množstvím laktózy

  • smetana (1/2 šálku na porci)
  • zakysaná smetana (1/2 šálku na porci)
  • krémový sýr (1/4 šálku na porci)
  • ricotta (1/4 šálku na porci)

Potraviny s vysokým množstvím laktózy

  • podmáslí
  • pudink
  • zmrzlina
  • jogurt
  • mléko

POLYOLY

Výzkumníci z Monash univerzity v Austrálii, kteří Low-FODMAP dietu vymysleli, a stále testují nové a nové potraviny, rozdělili polyoly do dvou kategorií: mannitol a sorbitol.

Potraviny obsahující mannitol

  • houby (1/2 šálku na porci)
  • květák
  • sladká brambory neboli batát (více než 1/2 šálku na porci)

Potraviny obsahující sorbitol

  • avokádo (minimálně 1/4 plodu na porci)
  • ostružiny
  • broskve
  • švestky (maximálně 2 na porci, jinak příliš vzroste podíl fruktanů, které švestky také obsahují)

Dávejte si pozor na jídla, která jsou slazena umělými sladidly. Jedná se zejména o sorbitol, mannitol a další sladila, jejichž název končí na „ol“. Aspartam a sacharin sice jsou Low-FODMAP, ale to neznamená, že by tato sladila byla zdraví prospěšná!

FRUKTANY

Fruktany nedokáže ani zdravé tělo strávit v tenkém střevě. Jejich trávení totiž probíhá až v tlustém střevě. Proto způsobují plynatost a bolesti břicha. V horším případě také průjem či zácpu. Kromě kořenu čekanky (cikorky) a inulinu najdeme fruktany i v dalších potravinách.

Ovoce obsahující fruktany

  • sušené datle
  • sušené fíky
  • grapefruit
  • kaki persimmon
  • rozinky
  • granátové jablko (1/2 hrnku semínek na porci)

Obiloviny obsahující fruktany

Veškeré obiloviny obsahující lepek v sobě mají také vysoký podíl fruktanů. Při testování tolerance fruktanů tedy můžete sáhnout po jakékoliv obilovině obsahující lepek. To samozřejmě platí pouze pro ty, kteří nemají celiakii! Pokud trpíte celiakií, testování obilovin přeskočte.

  • pečivo
  • cereálie
  • těstoviny
  • kuskus
  • preclíky
  • těsto na pizzu

Zelenina obsahující fruktany

  • česnek
  • pórek
  • řepa
  • cibule
  • jarní cibulka (bílá část, ta zelená je Low-FODMAP)

GALAKTOOLIGOSACHARIDY (GOS)

  • mandle (více než 20 ks na porci)
  • sójové mléko
  • bílé fazole
  • hráškové lusky (1/2 hrnku a více na porci – ¼ šálku je Low-FODMAP)

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ 2 A VÍCE FODMAP SKUPIN

Tyto potraviny obsahují vždy 2 a více sacharidů a není tedy dobré zařazovat je při eliminační ani reintruduction fázi. Vyzkoušejte je teprve ve chvíli, kdy budete vědět, které skupiny sacharidů snášíte a které nikoliv.

Fruktany a GOS

  • cizrna (více než 1/2 šálku na porci)
  • čočka (nekonzervovaná, 1/2 šálku na porci)
  • zelený hrách
  • veškeré fazole kromě bílých

Fruktany a mannitol

  • fenykl (více než 1/2 šálku na porci)

Fruktany a sorbitol

  • meruňky
  • nektarinky

Fruktóza a sorbitol

  • jablka granny smith
  • jablečný džus
  • hrušky
  • třešně (více než 6 ks na porci)

Fruktany, fruktóza a mannitol

  • vodní meloun

Fruktany, GOS a sorbitol

  • růžičková kapusta (více než 6 ks na porci)

GOS a fruktany

  • kešu