Do slaného jahelníku můžete dát jakoukoliv Low-FODMAP zeleninu a výsledek je téměř vždy zaručený. Pokud do něj přidáte navíc nízkolaktózový sýr nebo sýr bez laktózy, docílíte ještě lepší chuti i konzistence.
Suroviny:
- 400 g jáhel
- 800 ml vody
- 4 střední mrkve
- sůl
- bobkový list
- 3 lžíce sterilované kukuřice
- 100 g brokolice
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 100 g strouhaného parmazánu
- pepř
- sladká paprika
- petrželka
Postup:
- Jáhly vaříme cca 15 minut, dokud se nevyvaří veškerá voda. Do vody můžete dát bobkový list pro lepší chuť.
- Mezitím na troše oleje podusíme mrkev nakrájenou na kostičky, kukuřici a brokolici rozebranou na růžičky.
- Uvařené jáhly smícháme s podušenou zeleninou, přidáme strouhaný parmazán, sůl, pepř, sladkou papriku a petrželku.
- Zapékací mísu vymažeme trochou rostlinného oleje nebo margarínu a vložíme do ní jáhlovou směs.
- Pečeme na 180 stupňů Celsia asi 30 minut, nebo dokud jahelník nezezlátne.