Bez mazance nebo beránka si málokdo z nás dokáže představit Velikonoce. A odpírat si tyto dobroty nemusíme ani při Low-FODMAP dietě. Stačí použít bezlepkovou mouku a mléko bez laktózy. Pokud navíc dodržíte doporučené množství mandlí i rozinek, nemusíte se bát nepříjemných symptomů. Podle vědců z Monash University v Austrálii totiž tračníkářům nedělá jakékoliv zažívací problémy dávka do 10 ks mandlí nebo lžička rozinek.
Suroviny:
- 500 g rýžové mouky
- 50 g tapiokového škrobu
- 300 ml kravského mléka bez laktózy
- 200 g cukru krystal
- 100 g margarínu
- špetka soli
- 1 kostka droždí
- 2 vejce + 1 na potření
- 2 hrsti plátků mandlí
- 50 g pomerančové kandované kůry
- 1 hrst rozinek
Postup:
- Do misky nalijeme asi 1/3 mléka, přidáme trochu cukru a rozdrobíme droždí. Rozmícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Smícháme mouku, škrob, zbytek cukru a mléka, margarín, sůl, 2 vejce, mandle, rozinky a kandovanou pomerančovou kůru. Promícháme, přidáme kvásek a vytvoříme vláčné těsto.
- Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě minimálně 40 minut.
- Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj mazanec.
- Mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme ještě lehce plátky mandlí. Takto připravený mazanec necháme ještě dalších 30 minut odpočívat.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme přibližně 40 minut.