Oblíbený slaný koláč lze udělat na mnoho způsobů. Nejčastěji se do quiche přidává cibule, tučná smetana a slanina. Já jsem však koláč přizpůsobila Low-FODMAP dietě a obloukem jsem se vyhnula cibuli, která nadýmá. Smetanu i tvaroh jsem použila v bezlaktózové variantě. Připravte se ale na to, že s těstem se pracuje o něco hůře než s klasickým lepkovým. Absence lepku v těstě způsobuje to, že se sype a není tak kompaktní. Chce to si s ním zkrátka trochu pohrát a mít trpělivost. Výsledek ale rozhodně stojí za to. Já jsem tentokrát do quiche přidala cuketu, rajčata a černé olivy. Představit si jej ale dokážu i se špenátem, paprikou nebo již zmíněnou slaninou.
Suroviny:
- 250 g rýžové mouky
- 125 g másla bez laktózy
- sůl
- 2 vejce
- 500 g tvarohu bez laktózy
- 200 ml smetany bez laktózy
- pepř
- muškátový oříšek
- 1 cuketa
- 2 rajčata
- hrst černých oliv
Postup:
- Nejprve uhněteme těsto z rýžové mouky, bezlaktózového másla, jednoho vajíčka a špetky soli. Těsto uložíme minimálně na hodinku do lednice.
- Mezitím si nakrájíme na kolečka cukety, rajčata a olivy.
- Tvaroh smícháme se smetanou a jedním vajíčkem. Pořádně rozmícháme, aby ve směsi nebyly žádné hrudky, osolíme, opepříme a přidáme muškátová oříšek. S kořením šetřit nemusíte, tvaroh se smetanou si hodně chuti vezmou, a proto je třeba dát koření trochu víc, než jste zvyklí u jiných jídel.
- Těsto po hodině vyndáme z lednice a rozprostřeme ho do koláčové formy, kterou není nutné vymazávat.
- Dáme předpéct přibližně na 15 minut na 180 stupňů Celsia.
- Jakmile máme těsto lehce upečené, vyndáme formu z trouby a na těsto navršíme většinu nakrájené cukety, rajčat i oliv. Na zeleninu vylijeme tvarohovou směs a vršek ještě ozdobíme plátky zeleniny.
- Dáme znovu péct na 180 stupňů Celsia a tentokrát na 40 minut.