Bezlepková kynutá pizza

Kdo by neměl rád pizzu? Ta klasická je bohužel plná lepku a laktózy, a pro eliminační fáze tedy absolutně nevhodná. Pokud se však nechcete této pochoutky tak jednoduše vzdát, připravte si ji doma z Low-FODMAP surovin. 🙂

Bezlepková kynutá pizza

Suroviny:

  • 300 g rýžové mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 200 ml teplé vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • pepř
  • oregano
  • bazalka
  • černé olivy
  • 100 g kuřecí šunky
  • 1 mozzarella
  • hrst kukuřice
  • hrst brokolice

Postup:

  1. Ze 100 ml teplé vody, cukru a ½ kostky droždí vytvoříme kvásek.
  2. V míse smícháme rýžovou mouku, olivový olej, sůl a zbytek vody. Přidáme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme hodinu v teple kynout.
  3. Mezitím si připravíme sugo z rajčatové konzervy, soli, pepře, oregana a bazalky.
  4. Z vykynutého těsta vytvoříme placku a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto pořádně rukama vytáhneme až ke krajům plechu.
  5. Těsto potřeme sugem a vršíme na kousky natrhanou šunku, mozzarellu, olivy, kukuřici a růžičky brokolice. Okraje těsta ještě můžeme potřít česnekovým olejem.
  6. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia přibližně na 45 minut.

8 komentářů

    • Dobrý den, medvědí česnek nebyl otestovaný Monash Universitou, takže vám nemohu s určitostí říct, zda je vhodný či nikoliv. Zjisitla jsem, že obsahuje fruktózu, nevím ale v jakém množství. Na vašem místě bych se mu raději v eliminační fázi vyhnula a jeho toleranci zkusila až v další fázi. 🙂

  1. Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je povolený kokosový cukor ako sladidlo a či je špaldová múka pri tejto diéte povolená. ALebo sa zaraďuje až po tolerancii po eliminačnej fáze? Vopred ďakujem za odpoveď.

  2. Dobrý den, ráda bych se zeptala na ten česnekový olej. Někde jsme četla, že česnek by se měl v rámci LODMAP diety úplně vyřadit stejně jako cibule. Jak to tedy je? Je česnek vhodný nebo ne? Děkuji!

    • Dobrý den Věro, fruktany obsažené v česneku jsou rozpustné ve vodě, ale nikoliv v tucích. Česnekový olej je proto dobrou alternativou, pokud vám aroma a chuť česneku chybí. Česnek jako takový pro eliminační fázi samozřejmě vhodný není.

  3. Dobrý den,

    z článku zakázaných potravin jsem měla pocit, že kukuřice je v eliminační fází nevhodná?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *