Cuketa je výborná zelenina, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Je Low-FODMAP, plná vody, vlákniny, vitaminů i minerálů a ještě k tomu stojí pár korun. Proto doporučuju si ji zvlášť během cuketové sezóny, kdy v našich supermarketech bývá k dostání i česká cuketa, opravdu vychutnat.
Suroviny:
- 1 větší cuketa
- 3 vejce
- 8 lžic rýžové mouky
- sůl
- mletý barevný pepř
- špetka kurkumy
- špetka mletého kmínu
- 1 lžíce zauzené papriky
- slunečnicový olej
Postup:
- Cuketu nastrouháme nahrubo, posypeme trochou soli a necháme přibližně 15 minut tzv. vypotit.
- Po 15 minutách z cukety vymačkáme všechnu přebytečnou vodu.
- Nastrouhanou cuketu vložíme do misky a přidáme všechny ostatní suroviny.
- Pořádně zamícháme a vytvoříme těsto, ze kterého budeme placičky připravovat.
- Pánev s nepřilnavým povrchem lehce pokapeme slunečnicovým olejem a placičky postupně usmažíme.
- Placičky chutnají skvěle teplé i studené. Jako přílohu doporučuji vařený brambor.
Dobrý den Šárko,
mám velice komplikované poruchy. Cholesterol, LDL vše vyších hodnot, diabetes 2 typu. Chronické záněty trávicího traktu nu a k tomu od 30 let Rozinku. po několika operacích. Vyjet si s dcerou autem na výlet (pár hodin) znamená nejít min. 24 hodin. Patřím k těm co raději přírodní léčbu a tak jsem náhodou narazila při hledání čekankového sirupu, odkaz na váš web. Děkuji za recepty a snad trochu dám ty moje hodnoty do normálu. Přeji Vám hezké dny. Marie
Dobrý den Maruško, čím více onemocnění máme, tím je to náročnější. Držím vám palce, abyste se se vším poprala a alespoň hodnoty cholesterolu trochu upravila! 🙂
Dobrý den,
zkoušela jsem placičky a vůbec mi nedržely pohromadě. V čem může být chyba?
Diky Zuzka
Dobrý den, to je těžké odhadnout. Možná bych zkusila přidat více mouky, případně ubrat na cuketě. Při dělání placiček je dobré si předtím pomoučit ruce, aby se na ně těsto nelepilo.
jak dlouho tak smažíte prosím? díky
Stačí chvilka, neměřila jsem to, ale tuším, že cca 1 – 2 minuty z každé strany. 🙂