Slaný závin je skvělou volbou v případě, že nemáte čas na dlouhé vyváření a přesto si chcete na něčem pochutnat. Výhodou je, že se tento závin nemusí jíst nutně teplý, ale výborně chutná i studený. Je tedy ideální na cesty. Je však třeba počítat s tím, že s bezlepkovým listovým těstem se pracuje o něco hůře než s klasickým lepkovým. Toto těsto má tendenci se trhat, a proto manipulace s ním vyžaduje trochu cviku a hlavně pevné nervy. 🙂
Suroviny:
- 1 balení bezlepkového listového těsta
- 1 rajčatový protlak
- sůl
- čerstvé oregano
- bazalka
- pepř
- cukr
- černé olivy
- balení čerstvého listového špenátu
- 100 g cherry rajčátek
- 1 mozzarella
- 1 žloutek
Postup:
- Nejprve připravíme rajčatovou směs, kterou budeme potírat listové těsto. Rajčatový protlak smícháme se solí, pepřem, cukrem, bazalkou a oreganem a dáme na chvíli stranou.
- Listové těsto rozválíme, aby nám vznikl tenký plát obdélníkového tvaru.
- Těsto potřeme rajčatovou směsí a na ni pak navršíme cherry rajčátka rozkrojená na poloviny, pokrájené černé olivy a čerstvý listový špenát.
- Mozzarellu natrháme na malé kousky a přidáme k zelenině.
- Závin opatrně zabalíme a nakonec celý potřeme žloutkem.
- Pečeme na 170 stupňů Celsia přibližně 40 minut.
- Závin chutná skvěle teplý i studený.