Nedávno jsem narazila na jeden zajímavý recept – zeleninové placičky pečené v troubě. Jenomže byly plné čočky, cibule a česneku. Rozhodla jsem se tedy, že si vyrobím vlastní placičky, které budou LOW-FODMAP a budou stejně tak lákavé jako ty čočkové. Jako základ jsem použila mrkev, ovesné vločky a uzeného šmakouna (tedy 100% vaječný bílek) a ejhle – recept se povedl. ☺
Po zakousnutí je konzistence placiček lehce sypká, ale chuť je moc dobrá a uzený šmakoun se k mrkvi velmi dobře hodí. Určitě je možné použít i klasického neochuceného šmakouna, chuť už potom ale bude jiná.
Suroviny:
- 3 střední mrkve
- 8 lžic ovesných vloček
- 1 balení uzeného šmakouna
- 2 lžíce lněných semínek
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- majoránka
- brambory
- kmín
Postup:
- Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno.
- Ovesné vločky a lněné semínko rozemeleme také najemno.
- Uzeného šmakouna nastrouháme na struhadle nebo pokrájíme na velmi malé kousky.
- Mrkev, vločky, lněné semínko i uzeného šmakouna vložíme do mísy a přidáme vajíčko, sůl, pepř a majoránku.
- Z hmoty pak tvoříme malé placičky vysoké asi 0, 5 cm a pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia přibližně 35 minut.
- Mezitím si dáme vařit brambory se solí a kmínem, které budeme k placičkám podávat jako přílohu.
Dobrý den, některé ovesné vločky již jsou dle výrobců bezlepkové, tak jak to tedy je doopravdy. Zlata
Dobrý den, ovesné vločky neobsahují lepek jako takový, ale aveniny, které se ve střevě celiaka chovají stejně jako lepek. Pokud celiakií netrpíte a chcete pouze dodržovat Low-FODMAP dietu, pak by vám ovesné vločky neměly dělat problém. Pokud ale celiak jste, pak se v obchodech podívejte po „bezlepkových“ ovesných vločkách, které jsou aveninů zbavené.
Dobrý den,
recept máte jako bezlepkový, ale jeho součástí jsou ovesné vločky. Oves je obilnina, tudíž obsahuje lepek.
Lenka
Dobrý den Lenko, oves obsahuje aveniny, které se v těle celiaka chovají jako lepek, a tudíž musí být při bezlepkové dietě vyloučené. Pokud ale celiakii nemáte a chcete jen dodržovat Low-FODMAP dietu, pak je oves v pořádku a můžete ho bez obav zařadit do jídelníčku.