Mrkvové placičky s bramborem

Mrkvové placičky s bramborem

Nedávno jsem narazila na jeden zajímavý recept – zeleninové placičky pečené v troubě. Jenomže byly plné čočky, cibule a česneku. Rozhodla jsem se tedy, že si vyrobím vlastní placičky, které budou LOW-FODMAP a budou stejně tak lákavé jako ty čočkové. Jako základ jsem použila mrkev, ovesné vločky a uzeného šmakouna (tedy 100% vaječný bílek) a ejhle – recept se povedl. ☺
Po zakousnutí je konzistence placiček lehce sypká, ale chuť je moc dobrá a uzený šmakoun se k mrkvi velmi dobře hodí. Určitě je možné použít i klasického neochuceného šmakouna, chuť už potom ale bude jiná.

Mrkvové placičky s bramborem

Suroviny:

  • 3 střední mrkve
  • 8 lžic ovesných vloček
  • 1 balení uzeného šmakouna
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • brambory
  • kmín

Postup:

  1. Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Ovesné vločky a lněné semínko rozemeleme také najemno.
  3. Uzeného šmakouna nastrouháme na struhadle nebo pokrájíme na velmi malé kousky.
  4. Mrkev, vločky, lněné semínko i uzeného šmakouna vložíme do mísy a přidáme vajíčko, sůl, pepř a majoránku.
  5. Z hmoty pak tvoříme malé placičky vysoké asi 0, 5 cm a pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia přibližně 35 minut.
  6. Mezitím si dáme vařit brambory se solí a kmínem, které budeme k placičkám podávat jako přílohu.
Mrkvové placičky s bramborem

4 komentáře

  1. Dobrý den, některé ovesné vločky již jsou dle výrobců bezlepkové, tak jak to tedy je doopravdy. Zlata

    • Dobrý den, ovesné vločky neobsahují lepek jako takový, ale aveniny, které se ve střevě celiaka chovají stejně jako lepek. Pokud celiakií netrpíte a chcete pouze dodržovat Low-FODMAP dietu, pak by vám ovesné vločky neměly dělat problém. Pokud ale celiak jste, pak se v obchodech podívejte po “bezlepkových” ovesných vločkách, které jsou aveninů zbavené.

  2. Dobrý den,

    recept máte jako bezlepkový, ale jeho součástí jsou ovesné vločky. Oves je obilnina, tudíž obsahuje lepek.
    Lenka

    • Dobrý den Lenko, oves obsahuje aveniny, které se v těle celiaka chovají jako lepek, a tudíž musí být při bezlepkové dietě vyloučené. Pokud ale celiakii nemáte a chcete jen dodržovat Low-FODMAP dietu, pak je oves v pořádku a můžete ho bez obav zařadit do jídelníčku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *