Šárka Jirchářová 10 min. 35 min.

Nedávno jsem narazila na jeden zajímavý recept – zeleninové placičky pečené v troubě. Jenomže byly plné čočky, cibule a česneku. Rozhodla jsem se tedy, že si vyrobím vlastní placičky, které budou LOW-FODMAP a budou stejně tak lákavé jako ty čočkové. Jako základ jsem použila mrkev, ovesné vločky a uzeného šmakouna (tedy 100% vaječný bílek) a ejhle – recept se povedl. ☺
Po zakousnutí je konzistence placiček lehce sypká, ale chuť je moc dobrá a uzený šmakoun se k mrkvi velmi dobře hodí. Určitě je možné použít i klasického neochuceného šmakouna, chuť už potom ale bude jiná.

Mrkvové placičky s bramborem

Suroviny:

  • 3 střední mrkve
  • 8 lžic ovesných vloček
  • 1 balení uzeného šmakouna
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • brambory
  • kmín

Postup:

  1. Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Ovesné vločky a lněné semínko rozemeleme také najemno.
  3. Uzeného šmakouna nastrouháme na struhadle nebo pokrájíme na velmi malé kousky.
  4. Mrkev, vločky, lněné semínko i uzeného šmakouna vložíme do mísy a přidáme vajíčko, sůl, pepř a majoránku.
  5. Z hmoty pak tvoříme malé placičky vysoké asi 0, 5 cm a pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia přibližně 35 minut.
  6. Mezitím si dáme vařit brambory se solí a kmínem, které budeme k placičkám podávat jako přílohu.
Mrkvové placičky s bramborem