Quinou jsem poprvé ochutnala teprve nedávno a absolutně jsem si ji zamilovala. Její specifická chuť a struktura je nezaměnitelná. Hodí se jak do teplých jídel, tak i do studených a chutná dobře se zeleninou i s masem. Quinoa má pouze jednu nevýhodu, a to vyšší cenu (kolem 180,- za 0, 5 kg). Pokud si ji ale nebudete vařit každý den, tak vás to určitě nezruinuje.
Suroviny:
- 150 g quinoi
- 375 ml vody
- 4 velké brambory
- 2 vejce
- 2 hrsti rukoly
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- sůl
- pepř
- oregano
- olivový olej
- citrónová šťáva
Postup:
- Guinou nejprve propereme v teplé vodě. Špinavou vodu slijeme, quinou nasypeme do hrnce a zalijeme 375 ml vody.
- Přivedeme k varu a vaříme přibližně 15 minut. Průběžně mícháme, aby se quinoa nepřichytila ke dnu.
- Ve chvíli, kdy se vypaří veškerá voda, je quinoa uvařená.
- Dále uvaříme vejce natvrdo (za 5 – 10 minut máme hotovo).
- V dalším hrnci pak ještě uvaříme brambory.
- V malé misce si připravíme dresing z olivového oleje, citrónové šťávy, trochy vody, soli, pepře a oregana.
- Smícháme uvařenou guinou, uvařené a pokrájené brambory a vajíčka.
- Přidáme rukolu, slunečnicová semínka a promícháme.
- Nakonec zalijeme připraveným dresingem.