Řezy z kakaového piškotového těsta s lehkou náplní jsou ideálním moučníkem pro horké letní dny. Tyto řezy uspokojí milovníka čerstvého ovoce i čokoholika. Čokoládu pro tento recept volte hořkou – čím více procent kakaa, tím lépe! Jelikož se při dietě Low-FODMAP nedoporučuje konzumovat čokoládu ve velkém, snažte se nesníst najednou půl plechu (i když vím, že to bude těžké). 🙂 Jeden kousek ale dokáže nejen uspokojit chuť na sladké, ale díky tvarohu a zakysané smetaně také slušně zasytit.
Suroviny:
- 8 vajec
- 50 g tapiokového škrobu
- 30 g kakaa
- 240 g hladké rýžové mouky
- 320 g cukru krupice
- 8 lžic rostlinného oleje
- 2 vaničky polotučného tvarohu bez laktózy
- 150 g zakysané smetany bez laktózy
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžíce moučkového cukru
- 200 g čerstvých malin
- 200 g hořké vysokoprocentní čokolády
- 50 g másla bez laktózy nebo margarínu
Postup:
- Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme pevnou hmotu.
- Ke žloutkům přidáme cukr a olej a šleháme do pěny.
- Ke žloutkové směsi přidáme škrob, kakao, rýžovou mouku a nakonec také opatrně vmícháme bílky.
- Připravíme si 2 plechy, které vyložíme pečícím papírem. Na každý plech vylijeme polovinu těsta.
- Pečeme přibližně 15 minut na 185 stupňů Celsia.
- Upečené těsto necháme pořádně vychladnout. Mezitím si připravíme náplň z tvarohu, zakysané smetany a cukru.
- Na zcela vychladlý plát těsta natřeme tvarohovou směs, kterou ještě poklademe čerstvými malinami.
- Nakonec přikryjeme druhým plátem těsta.
- Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky rozlámanou hořkou čokoládou s máslem nebo margarínem.
- Rozehřátou čokoládou potřeme celý vršek moučníku.
- Ještě než čokoláda úplně zatuhne, pokrájíme moučník na kostky. Řezy dáme vychladnout do lednice.
Dobrý den,
mohu se zeptat, zda je možné tapiokový škrob nahradit bramborovým nebo kukuřičným?
Děkuji 😊
Dobrý den, můžete, oba škroby by se měly chovat velmi podobně. 🙂