Ochucené oleje

Pokud hledáte něco nového, čím byste mohli dochutit svá oblíbená jídla, vyzkoušejte domácí ochucený olivový olej. Jeho příprava je jednoduchá a navíc i rychlá. Pro nás tračníkáře bude asi nejzajímavější olej česnekový, který dodá jídlu příjemné česnekové aroma a to bez následného břichabolu. Olivový olej ale můžete ochutit i tymiánem, oreganem, citrónem, chilli papričkami nebo třeba bazalkou. Všechny oleje můžete použít jak do salátů, dipů a dresingů, tak i do teplých pokrmů. Já jsem tentokrát vyzkoušela olej česnekový, citrónový a tymiánový.

Suroviny:

  • 0,5 l olivového oleje
  • 8 stroužků česneku
  • kůra z 2 chemicky neošetřených citrónů
  • 10 větviček čerstvého tymiánu

Postup:

  1. 0, 5 l olivového oleje nalijeme do pánve a mírně zahřejeme.
  2. Podle toho, čím chceme olej dochucovat, přidáme buď 8 stroužků oloupaného česneku, kůru z 2 chemicky neošetřených citrónů nebo několik větviček tymiánu.
  3. Olej takto zahříváme přibližně 15 minut a poté odstavíme.
  4. Nalijeme do zavařovacích sklenic a necháme vychladnout.
  5. Úplně zchladlý olej uzavřeme a uklidíme na chladné místo, kde jej ponecháme 7 – 14 dní. Můžete ho nechat ve sklepě, špajzu nebo lednici.
  6. Poté olej přecedíme a nalijeme do sklenic, ve kterých jej chceme uchovávat.
Pangas s bramborovo-mrkvovou kaší
Pangas s bramborovo-mrkvovou kaší

2 komentáře

  1. Dobrý deň , Šárka 😀Chcela som sa iba spýtať, keďže je zakázaný cesnak, či je správne napísaný tento recept. A chcem sa aj poďakovať, že sa delíte o recepty na FODMAP, pretože pri tejto diéte je veľmi ťažké niečo nájsť na internete. Dakujem

    • Dobrý den Gábi, recept je správný, nejde o chybu, i když se to tak na první pohled může zdát. 🙂 Fruktany obsažené v česneku jsou totiž rozpustné ve vodě, ale nikoliv v tucích. Proto, když na oleji osmahnete česnek nebo kousek cibule a poté vyndáte, v oleji nezůstanou žádné fruktany (tedy žádné látky, které by mohly dráždit střeva). Můžete si takto udělat do zásoby ochucený česnekový olej a nebo při vaření nejprve na oleji krátce osmahnout kus cibule či česneku pro vůni, pak vyndat a na takto ochuceném oleji osmahnout třeba maso se zeleninou. Jídlo hned dostane příjemnější chuť. 🙂 Moc vám děkuji, těší mě, že vás recepty inspirují. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *