Šárka Jirchářová 5 min. 15 min.

Pokud hledáte něco nového, čím byste mohli dochutit svá oblíbená jídla, vyzkoušejte domácí ochucený olivový olej. Jeho příprava je jednoduchá a navíc i rychlá. Pro nás tračníkáře bude asi nejzajímavější olej česnekový, který dodá jídlu příjemné česnekové aroma a to bez následného břichabolu. Olivový olej ale můžete ochutit i tymiánem, oreganem, citrónem, chilli papričkami nebo třeba bazalkou. Všechny oleje můžete použít jak do salátů, dipů a dresingů, tak i do teplých pokrmů. Já jsem tentokrát vyzkoušela olej česnekový, citrónový a tymiánový.

Suroviny:

  • 0,5 l olivového oleje
  • 8 stroužků česneku
  • kůra z 2 chemicky neošetřených citrónů
  • 10 větviček čerstvého tymiánu

Postup:

  1. 0, 5 l olivového oleje nalijeme do pánve a mírně zahřejeme.
  2. Podle toho, čím chceme olej dochucovat, přidáme buď 8 stroužků oloupaného česneku, kůru z 2 chemicky neošetřených citrónů nebo několik větviček tymiánu.
  3. Olej takto zahříváme přibližně 15 minut a poté odstavíme.
  4. Nalijeme do zavařovacích sklenic a necháme vychladnout.
  5. Úplně zchladlý olej uzavřeme a uklidíme na chladné místo, kde jej ponecháme 7 – 14 dní. Můžete ho nechat ve sklepě, špajzu nebo lednici.
  6. Poté olej přecedíme a nalijeme do sklenic, ve kterých jej chceme uchovávat.
Pangas s bramborovo-mrkvovou kaší
Pangas s bramborovo-mrkvovou kaší