Quinoa je skvělá v tom, že se hodí téměř ke všemu. Můžete ji zkombinovat s čerstvou i dušenou zeleninou, masem i dalšími obilovinami. Chutná skvěle naslano i nasladko, tudíž se vám jen tak neomrzí. Kombinace s rajčatovou omáčkou s lilkem a cuketou je moje oblíbená. V tomto receptu si můžete pohrát s bylinkami, kterými omáčku ochutíte. Můžete sáhnout po klasické bazalce, petrželce nebo třeba oreganu.
Suroviny:
- 200 g quinoi
- 1 lžíce řepkového oleje
- 4 rajčata
- 1 malý rajčatový protlak
- 1 cuketa
- 1 menší lilek
- sůl
- barevný pepř mletý
- oregano čerstvé i sušené
- petrželka sušená
Postup:
- Quinou uvaříme podle návodu na obalu a mezitím si připravíme zeleninovou směs.
- Cuketu a lilek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Rajčata omyjeme a pokrájíme na malé kousky.
- Na pánev nalijeme trochu řepkového oleje a zeleninu na něm krátce osmahneme.
- Po pár minutách směs osolíme, opepříme a zalijeme rajčatovým protlakem. Pokud je třeba, podlijeme trochou vody, aby se nám zelenina nepřipalovala ke dnu.
- Omáčku necháme přibližně 15 minut dusit.
- Teprve těsně před podáváním omáčku dochutíme čerstvými bylinkami.