Jestliže nemáte chuť na maso a navíc nechcete u plotny trávit moc času, je zeleninová směs perfektním řešením. Kombinace cukety, mrkve, bambusových výhonků a arašídů je perfektní a k rýži se moc hodí. Pokud vám nevadí zelená paprika, můžete ji tam trochu přidat, je totiž také LOW-FODMAP.
Suroviny:
- 1 cuketa
- 3 malé mrkve
- 200 g konzervovaných bambusových výhonků
- hrst arašídů
- rostlinný olej
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- třtinový cukr
- sladká sójová omáčka bez lepku
- voda
- 1 lžíce bramborového škrobu
- rýže
Postup:
- Rýži uvaříme dle návodu na obalu.
- Cuketu i mrkve oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky.
- Na pánev nalijeme trochu rostlinného oleje a osmahneme na něm cuketu s mrkví.
- Jakmile zelenina pustí trochu vody, přidáme bambusové výhonky, osolíme, opepříme, okořeníme paprikou a promícháme.
- Zalijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut dusit.
- Poté znovu promícháme, podle potřeby přidáme další vodu a osladíme třtinovým cukrem.
- Když nám zelenina změkne, přidáme škrob rozmíchaný v troše vody a zeleninovou směs jím podlijeme.
- Pořádně promícháme, dokud směs nezhoustne.
- Ochutíme asi 2 lžícemi sladké sójové omáčky a ke konci ještě přidáme hrst arašídů. Podáváme s vařenou rýží.